Със затоплянето на времето дишаме по- малко прах във въздуха в Кърджали

Със затоплянето на времето дишаме все по-малко прах в Кърджали. Стойностите на фини прахови частици,  съдържащи че в куб.м въздух днес намаляха чувствително в сравнение на предходните дни.  Така днес приборите показват 20 мг на кб.м., докато в предходните дни данните бяха за 35 мг на куб.м.  Допустимите замърсявания на въздуха са до 50 мг на куб м,но не повече от 35 пъти в годината. Макар  и под критичната стойност данните  тревожат , защото отмерените стойности са предпоставка за заболявания на децата от бронхити.

Наблюденията показват, че един от причинителите на замърсяването на въздуха с фини прахови частици е изгарянето на твърдо гориво.

Наскоро Кърджали бе включен в проекта на фондация „Код България” с названието Air Bulgaria, чиято цел е да бъде покрита територията на страната с прибори , за да достигат до гражданите данни от независими източници.

Ще посочим,че данните на Кърджали са сходни с тези  на Стара Загора, Бургас, Петрич.От близките задгранични градове показателите са сходни с тези в Одрин.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини