Кърджалици са скептици към гаранциите на САЩ за националната ни сигурност, но държат на приятелството

Кърджалийци са скептици към гаранциите на САЩ за националната ни сигурност, но държат на приятелството. 83,3% от включилите се в анкета на сайта Кърджали бг вести отговарят с не на въпроса „Смятате ли,приятелството ни със САЩ е гаранция за националната ни сигурност? .Едва 10 % отговарят с категорично „Да”, а 6,7% с „Отчасти”. Анкетата бе проведена по време на Месеца на Америка в Кърджали, който изобилстваше от културни прояви.

  Кърджали винаги е стоял във фокуса на вниманието на американската дипломация. Няма американски посланик, който в годините на демократичните промени да не е посетил града ни. Нещо повече настоящият посланик Ерик Рубин реши да посрещне рождения си ден сред приятелите си от Кърджали.

Скептицизмът на кърджалийци може да се обясни със сложните етнически и политически отношения в Столицата на Източните Родопи. През последната година върху представителите на турския етнос силно повлияха антиамериканските настроения в Република Турция след опита за преврат. Ще припомним, че лично турският държавен глава обвини САЩ, че стоят зад опита за преврат.

Що се отнася до българския етнос той е с рефлекси от времето на Студената война, когато Турция бе най-верния съюзник на САЩ в НАТО и проводник на американските интереси в нашата страна.

Днес в изобилстващата от конфликти световна конюнктура България и регионът имат нужда от сигурност. В този смисъл дейността на приятелите на САЩ е особено значима.

За осма поредна година в Кърджали  отбелазахме  Месецът на Америка. Инициативата за създаването му е на Дружество "Приятели на САЩ". Идеята им дошла през февруари 2010 г., когато празнували своя 20-годишен юбилей  на 22 февруари. На тази дата през 1990 г. в зората на демокрацията е учредено Дружеството в Кърджали.

Въпреки, че работят целогодишно за развитие на българо-американските отношения, Приятелите създават форума Месец на Америка, за да предложат по-концентриран информационен и културен обмен, сподели за Кърджали бг вести председателят на Дружество "Приятели на САЩ" Валентина Иванова. Тя добави, че в рамките на най-краткия месец за осма година се представят различни аспекти от живота: от историята до астрономията, от географията до изкуството. Това става с помощта на посолството на САЩ, Община Кърджали, както и с помощта на учредения през 2012 г. Клуб на американските възпитаници. Помагат и много частни фирми. Разбира се двигателят са Приятелите на САЩ.

Безспорно едно от най-забележителните имена, които гостуваха на Кърджали е американската джаз и блус звезда Джанис Харингтън, която изнесе незабравим концерт през 2015 г. В Кърджали изпреварващо бе представена най-новата автобиографична книга на Боб Дилън, получил Нобелова награда за литература миналата година.

Като експерти в своята област бяха привлечени Иван Сотиров, председател на фондация ”Приятели на Чикаго” и бивш консул в Чикаго, председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси, музикантът Васко Кръпката, арх.Димитър Андрейчин, един от най-големите капацитети в страната по история на архитектурата.

В Кърджали с изложби гостуваха известни български творци, живеещи в Америка, посочи Валентина Иванова. Сред тях са фотографката от Ню Йорк Светлана Бахчеванова, момчилградчанката Кина Боговска, известна художничка и журналистка в Чикаго, както и кърджалиецът Георги Кочев, известен живописец във Вашингтон.

Много от проявите по време на Месеца на Америка са насочени към децата и младите хора. През 2014 г. бе осъществена скайп връзка с Светлана Бахчеванова, която запали по професионалната фотография много деца от фото-клуба в ОДК. Това провокира фотоконкурса „Приятели”. Проведе се и конкурс за илюстрация на книгата "Графиня Лък" на кърджалийската авторка Петя Караколева.Тази година ще има конкурс за превод от английски на български за горните класове от гимназиите. Възстановен бе вестникът на ОДК-„Приятели плюс”.

Прояви от Месеца на Америка са се провеждали и извън Кърджали - в Момчилград, Джебел и Стремци.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини