Ардинчани въртят успешен бизнес в Бурса

По време на  т.нар. „голямата екскурзия” през лятото на 1989 година и в началото на 90-те години на миналия век, населението на Кърджалийска област намаля двойно. Много семейства бяха принудени насила да изоставят родния си край и да заминат в Турция. В момента, всички изселници от нашия регион добиха турско гражданство, построиха много етажни къщии и започнаха да развиват успешен бизнес в чужбина. Един от тях е  42-годишният  Сейхан Мутлу, родом от ардинското село Светулка. Той имат закусвалня „Караман” в най-големия изселнически квартал в Бурса „Хюрриет” (Свобода).

Сейхан Мутлу е роден на 2 април 1976 година в Светулка. Завършил е ЕСПУ „Георги Димитров” (сегашното СУ „Васил Левски” в Ардино. През 1994 година заради безработицата е безалтернативното ежедневие в Източните Родопи заминава за Турция. В първите дни след пристигането си в южната ни съседка Сейхан намира работа в ресторант, който се намира в централната автогара на Бурса. Две десетилетия той усвоява тънкостите на ресторантьорството. Отначало, започва да мие съдове, бил е сервитьор, готвач. След много упорит труд, през 2017 година, заедно със съученика си

Ертан Шюкри, с корени от Правдолюб, откриват закусвалня в Бурса. „Тук целият персонал е от България. Предлагаме шкембе чорба, пилешка супа, супа топчета, фасул чорба, агнешка дроб чорба, тас кебап. Цените са приемливи. За нас всеки един наш посетител е важен и отношението към всеки е едно и също”, споделя Сейхан.

От вкусните специалитети на  закусвалнята е опитал почетният консул на България в Бурса и бивш депутат във Великото национално събрание на Турция Хаяти Коркмаз, управителят на автобусна фирма „Кямил Коч” в Бурса.

Сейхан Мутлу никога не забравя и корените и хората, които са останали в родното му село. Винаги, когато има възможност той се отбива в Светулка, където е израстнал.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини