Стоян Мавродиев: ББР няма общо нито с ЧЕЗ, нито с Борисов

Българската Банка за развитие не е кредитирала "Инерком", не е отпускала банкови гаранции, нито за закупуване на дялове на ЧЕЗ, нито за рефинансиране на заеми. Нито един лев на Българската банка за развитие не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ.

Това заяви Стоян Мавродиев по време на съвместното заседание на комисията по енергетика и комисията по контрол на службите. По думите на Мавродиев няма каквито и да е действия по разглеждане на подобна сделка. Той бе категоричен, бе банката не е кредитирала или издавала банкови гаранции по тази сделка просто защото пред такъв казус Българската банка за развитие не е била изправена.

Мавродиев припомни, че Българската банка за развитие е важна институция. "Нейната репутация трябва да бъде пазена. Това не е партийна банка." Той опроверга твърденията, че зад Банката за развитие стои премиерът Бойко Борисов, като изтъкна, че нито веднъж Борисов, нито принципалът - министърът на икономиката - не са влияли в ежедневната дейност на банката. Има Надзорен съвет на принципала, който одобрява всички наши сделки над 5 млн. лв. Такива решения няма, отсече той.

Той настоя подобна спекулация да бъде прекратена и да не се профанизира дебата. Българската банка за развитие спазва всички най-добри практики и тя трябва да бъде ефективна и конкурентна, но за целта тя трябва да има добра репутация. Вярвам, че вие ще помогнете за това.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини