13 °C

Изключително силна конкуренция за „Оскарите” за превод в Кърджали, включиха се 106 кърджалийчета

Изображение 1 от 6

  При изключително силна конкуренция протече тази година конкурсът за превод за учащи се , организиран от Дружество „Приятели на САЩ” по повод Месеца на Америка, който се провежда в Кърджали за осми пореден път.  Тази година участниците са два пъти повече от миналата. През 2017 г.са се включили 46 ученика, а тази 106. Те са от Езиковата гимназия, СУ”Отец Паисий” и СУ”П.Р.Славейков”. Жури с председател Анджела Родел от българо-американската комисия за образователен  обмен „Фулбрайт” и членове: преводачите Алеко Дянков и Милена Попова определиха при пълна анонимност призьорите при 10,11 и 12 клас. Това стана в присъствието на зам.кметът Веселина Тихомирова, представяща партньорът в инициативата –Община Кърджали.

    При откриване на тържествената церемония по награждаването председателят на Дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова отбеляза, че това е единствен по рода си ученически конкурс за превод в страната. Конкурсът се радва на все по-голяма популярност, подчерта Иванова.

    Тази година славейковци доминираха при десетокласниците и взеха първите три места. Победител бе  Сибел Айвазова от СУ”П.Р.Славейков”. Единадесетокласниците от Езиковата гимназия бяха безапелационни в своята възрастова група и спечелиха първите три места. Победител бе Теодора Йосифова. При дванадесетокласниците триумфира Александър Нучев от СУ”Отец Паисий”.

    Зам.-кметът Веселина Тихомирова поздрави участниците в конкурса от името на кмета инж.Хасан Азис. Тя изрази удовлетворение, че благодарение на Валентина Иванова се привличат все повече участници. Гордеем се, че в Кърджали има толкова млади хора, които превеждат от английски. Убедени сме във вашия успех, категорично заяви Веселина Тихомирова.

    От своя страна Алеко Дянков, син на големия български преводач Кръстан Дянков благодари на учителите за труда, който са положили за да подготвят своите възпитаници. Изучаването на един език е трудно. Още по труден е превода, защото добре трябва да знаеш родния си език,каза Алеко Дянков.Т ой посочи текстовете за превод са били от съвременен английски , подбрани от в.”Гардиън”. Не винаги буквалния превод е точния.Трябва да се вникне в духа на превода, препоръча Алеко Дянков.

   На отличилите се ученици бяха връчени награди, осигурени от американското посолство. Поради заболяване не присъства Анджела Родел.

  Празникът на английския език завърши с представлението „Цената на славата”, подготвено от ученици от Езиковата гимназия. Те бяха и автори на спектакъла.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
  15 дек 2019
  Последни новини