БЧК в областта отчете: Изградени са 66 дружества с 3 202 члена


На 22.02.2018 година Областната организация на БЧК- Кърджали проведe своето годишно отчетно събрание, по време на което беше представена дейността през първата година от мандата на ръководните органи и приети планиращите документи за работата на организацията  през 2018 година.
Гости на събранието бяха зам. генералния директор на БЧК – Василка Каменова, зам. областния управител Леман Али, зам.кмета на Община Кърджали-Веселина Тихомирова, омбудсмана на Община Кърджали – Расим Муса,  директора на РД ПБЗН- комисар Сергей Заимов, директора на РЗИ- д-р Виктор Кирчев, директора на ЦСНМП- д-р Атанас Митков, директора на РЦ 112- инж. Елена Паскалева, партньори, съмишленици и доброволци.
Председателят на областната организация доц. д-р Тодор Черкезов, д.м. започна представянето на отчета на ОС на БЧК, правейки паралел между ключовите констатации и подходи на Международното червенокръстко движение и адекватността на областната организация в съответствие с тях. 
Директорът на Секретариата Жана Чакърова- Шукерска очерта характеристиките на вътрешната среда в отговор на нарастващите нужди. В областта са  изградени 7 общински организации на БЧК, които обединяват 66 дружества с 3 202 членове и достигнатият процент на обхват на членовете на БЧК спрямо населението на областта е вече 2,12 – средният  за структурите в страната. 
Всички председатели на общинските организации представиха акцентите в дейността си на местно ниво, демонстрирайки нараснал административен капацитет на общинските ръководства на БЧК. Подчертана бе подкрепата на местната изпълнителна власт, изградените партньорства и кооперирането на ресурси за съвместна дейност и самостоятелни инициативи в общините  Ардино, Крумовград, Момчилград , Кърджали и Кирково. Зам. областният координатор на БМЧК - Неда Калчева представи изключителния принос на младите червенокръстци от областта към социално-помощната дейност, оказана на  връстници, и проведените десетки фондонабирателни кампании в подкрепа на  деца в риск. 
Като принос към музейната сбирка в ОС на БЧК , в годината, в която националната организация отбелязва своя 140-годишен юбилей, председателите на общинските организации връчиха на д-р Черкезов колажи, запечатали емоционални моменти от дейността им през отчетната година. 
 Към настоящия момент доброволците на БЧК в областта са 253, а на БМЧК -  160, отработили през годината близо 6 800 часа безвъзмезден труд. Оказана е хранителна подкрепа на 9445 правоимащи лица от областта на стойност 661 784, 81 лева. Дейността на доброволния Екип 254, управлението на социалната услуга Дом за стари хора и „Хоспис Червен кръст“, подкрепата на Община Кърджали  и реалния принос, които те имат за решаване на проблемите на възрастните хора от общината и областта, са емблематични за областната организация и опитът им е уникален в системата на националното дружество. 
Председателят на Областната контролна комисия – Маргарита Пачилова отчете извършените проверки и положителните констатации на комисията.
Зам. генералният директор на НС на БЧК , г-жа Василка Каменова изрази своята удовлетвореност и определи дейността на областната организация като отлична и пример за всички червенокръстки организации в страната. 
В изказванията си гостите на събранието подчертаха ценността на изградените коректни партньорски взаимоотношения на областно ниво и подкрепата на червенокръстката организация в полза на нуждаещите се хора.
Това съобщиха от ръководството на ОС на БЧК-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини