Традиционна вечеринка събра над 460 ловци и риболовци на Сдружението в Кърджали

Над 460 членове на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали се събраха в петък вечерта в ресторант „Арпезос“, за да отчeтат края на поредния ловен сезон. Специални гости на тържеството бяха инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, областният управител Никола Чанев, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, заместникът му Мюмюн Али. Тук бяха още главен комисар Венцислав Момчилов, директор на Областната дирекция на МВР в Кърджали, инж. Юсеин Ефендиев, директор на Районна дирекция по горите в Кърджали, инж. Николай Янчев, директор на Държавно ловно стопанство „Женда“, д-р Георги Грозев, шеф на Областна дирекция по безопасност на храните, Желязко Живаков, председател на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ в Хасково.

Шефът на сдружението Васил Дончев заяви, че вечеринката е празник с многогодишна история. Той припомни, че те се правят още от първата година на основаването на сдружението през далечната 1921 година, прекъсвани са с малки изключения през Втората световна война, и за две в началото на 90-те години на миналия век.

Васил Дончев отчете изминалата 2017 година за успешна. Не са били допуснати инциденти по време на лов.Отстреляни са 366 прасета, при 250 за предишния. Запазва се броят на отстреляните сърни, еленоропатар, вълци, чакали. Двойно е паднал отстрелът на зайците от 300 на 150. За пръв път в новата история на сдружението през сезона законно са отстреляни три броя благороден елен от ловците в дружините Боровица и Ненково. А популацията му нараства.

От името на Управителния съвет председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев поздрави всички с успешно приключилия ловен сезон. „Днешният празник е една отлична възможност да се похвалите с трофеите си, да се пошегувате с пропуските си, да си дадете сметка, че сезонът приключи, но работата още продължава, защото нашата основна дейност и задължение е грижата за дивеча, за да имаме през следващите години още по-успешни сезони“, заяви инж. Василев. Той пожела на ловците много наслука и здраве.

„Радвам се, че имам възможност да присъствам на вашия празник. Вие сте най-големите спортсмени, тъй като не само отстрелвате дивеча, но и се грижете за неговата популация“, с тези думи се обърна към членовете на сдружението областният управител Никола Чанев.

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който също има ловен билет, припомни, че е риболовец от детските си години, а ловец от началото на 2000 години. „Усетил съм тръпката и много ви завиждам, защото все още виждам във вас, това желание да излизате да ловувате и да се грижите за дивеча. И най-важното и ценно при вас е, че не се делите“, заяви инж. Хасан Азис. Той получи специален немски бинокъл, който му бе връчен от председателя на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев.

Най-много прасета през сезона са ударили дружините от Черноочене и Боровица с председатели Юсеин Мехмед и Неджми Мустафов - по 47, на второ място са авджиите от Кърджали 2, Паничково и Комунига – по 37 и на трето Бойно – по 28.

На първо място по отстрел на хищници е Кърджали 2 с председател Иван Митев, втори са ловците от Черноочене, а трети Кърджали 1. 

Колективна награда за най-добра ловна група, получиха авджиите от Кърджали 2 с отговорник Станислав.  Имаше и много индивидуални награди за най-добрите ловци с трофейни отстрели. Всички бяха наградени с грамоти и ловни патрони. Отличията им бяха връчени от областния управител Никола Чанев и председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев.

Рибар на годината за изминалия сезон стана известният риболовец на Черно, Йонийско и Егейско море Иван Йорданов от ловно-рибарска дружина Кърджали 2. Той бе награден с купата на кмета на община Кърджали, грамота и специална пръчка с макара.

За най-добър ловец бе обявен председателят на дружина Комунига Ергюн Мехмед, отстрелял много хищници. Той също бе награден с купата на кмета, грамота и ловен костюм. Отличията бяха връчени лично от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Вечеринката продължи до късно с много музикални поздрави и много кръшни хора.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини