Вещици в Библиотеката, празнуват нощта на книгите на Хари Потър

Изображение 1 от 2

    За втора поредна година вещици, магьосници и мъгъли се събраха в Регионална библиотека „Никола Вапцаров” – гр. Кърджали, за да отпразнуват Нощта на книгите за Хари Потър. Тя се проведе на 1 февруари 2018 г.в Детския отдел на библиотеката. Всички те се потопиха в приказния свят на вълшебствата и преживяха една незабравима нощ – нощта на фантастичните животни.

      Сови, носещи писма от Хогуъртс, летящи метли, старинни чайници и клетка за екземпляри от „Чудовищна книга за чудовища” , гнездо с яйца от акромантула, базилиск,унгарски шипоносец и фупър, кошница, в която лежи Фанг, очукания розов чадър на Хагрид,  магическо кълбо, отвари, известната разпределителна шапка и много други превърнаха Детския отдел на библиотеката  в магьосническо място. Бяха обособени кътове от магическия свят, описан в невероятните книги за Хари Потър -  кабинета на професор Дъмбълдор, библиотеката на магизоолога, колибата на Хагрид и  парника на професор Спраут. Рисунките на фантастични животни, дело  на художничката Мая Мечева, и портретите на Хари Потър, Хармаяни и Рон на  художничката – приложник  Ваня Иванова допълваха магическата атмосфера.

    След специална разпределителна церемония  участниците в приказната нощ заеха местата си в  четирите дома на училището за магия и вълшебство „Хогуортс” – „Грифиндор”, „Хафълпаф”, „Рейвънклоу” и „Слидерин”.  Заедно с магьосниците от Хогуортс, пресъздадени от Дамяна Атанасова, Мая Мечева, Петя Русева и Анелия Димитрова, с много игри и състезания, те се потопиха в магическият свят, описан в невероятните книги на Дж. К. Роулинг. Вдъхновени от прочетените откъси от любимата поредица за момчето – магьосник децата се  впуснаха в надпревара в  организираните тематични игри, предизвикателства и състезания, потопени в омагьосващия свят на фантастичните животни  и истински се забавляваха.

    С  най-голям брой точки в игрите от празничната нощ бяха магьосниците от дома „Слидерин”.

    Всички участници получиха от домакините  Сертификати за своето участие. 
    Инициативата на британския издател Bloomsbury „Нощ на книгите за Хари Потър” се провежда в цял свят, а в България е организирана от Издателство „Егмонт”. Сред основните цели на кампанията е да се предаде на следващото поколение читатели магията на книгите.

    Това съобщиха от Регионална билиотека "Н.Й.Вапцаров".

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини