Американски дипломат почете жертвите на комунизма в Кърджали

Изображение 1 от 2

    Мартина Стронг, шарже д‘афер в Посолството на САЩ, се присъедини в изразяването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим като се поклони пред Мемориалния знак на отец Благой Топузлиев. Тя пристигна вчера в Кърджали за откриването на Месеца на Америка. Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ”, която бе инициатор за изграждането на паметника, разказа на гостенката за делото и съдбата на най-известния дисидент в града и на някои други пострадали по време на комунизма хора от региона като Нури Адалъ, припомни мрачните страници на т.нар. Възродителен процес.

    На 1 февруари 1945 година Народният съд издава най-много смъртни присъди над висши държавни служители, включително депутати, членове на кабинети, тримата регенти, издатели на вестници и висши военни. От 2011 година 1 февруари се отбелязва в България като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

    По-късно Мартина Стронг и културният аташе Матю Хагенгрюбер се разходиха по улица „Вашингтон”, кръстена на първия американски президент през 2003 година по повод 100-годишнината от началото на българо-американските дипломатически отношения.

    Това съобщиха от Дружество „Приятели на САЩ”

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини