„Приятели на САЩ“ събра съмишленици от Кърджали на празнична вечер, гост бе американски дипломат

Изображение 1 от 3

    Дружество „Приятели на САЩ“ събра снощи съмишленици на празнична вечер, посветена на откриването на Месеца на Америка в града ни. Гост бе Шарже д'афер Мартина Стронг. (от френски: chargé d'affaires, в дипломацията е титла на дипломати, които оглавяват дипломатически мисии временно).

    В неформална обстановка г-жа Стронг имаше възможност да се запознае и поговори с хора от различни сфери на обществения и културен живот на града. Сред поканените бяха областният управител Никола Чанев, зам. – кметовете Веселина Тихомирова и Тунджай Шукрю, директори на училища, дейци на културата, журналисти.

    Председателят на Дружеството „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова направи ретроспекция на връзките на Кърджали с Америка. Иванова посочи, че се открива осмото издание на Месеца на Америка в Кърджали. Тя отбеляза, че дружеството работи през цялата година за подобряване на двустранните отношения между България и САЩ и за популяризиране на американската наука, култура, изкуство и добри практики в образованието и различни сфери на живота. Това то прави от основаването си на 22 февруари 1990 г. и ще го прави занапред поне двадесет години. Американската мисия ни подкрепя от създаването ни и още на 17 октомври 1990 г. посланик Хю Кенет Хил посети Кърджали и се срещна с членовете на дружеството, подчерта Иванова. Тя посочи, че американците са били до кърджалийци в най-тежките моменти на прехода. С американски лекарства са спасени 7 кърджалийци през тежката зима на 1997 г. От 2001 г. Кърджали има побратимен град в Америка – Елкхарт.

    „Това е вечер на приятелите и приятелството“. С тези думи започна приветствието си Мартина Стронг. Тя благодари на Дружество „Приятели на САЩ“ и неговите съмишленици за всичко, което правят за нашите две общности, за укрепването на връзките между двата народа. Американският дипломат посочи, че партньорството между САЩ и България се разраства не само в сферата на бизнеса, но и в образованието и отбраната. Америка създава работни места, инвестирайки в българската икономика, посочи Мартина Стронг. Тя бе категорична, че най-важните измерения на приятелството са човешките връзки. Отбеляза, че благодарение на Валентина Иванова САЩ имат много приятели в Кърджали. Те и установените от тях контакти са крайъгълния камък на нашите отношения, подчерта дипломатът.

    Пред Кърджали бг вести Мартина Стронг коментира книгата „Мостът“ на журналиста Георги Кулов. Тя сподели, че Кърджали е град, известен със своята толерантност и е образец на междуетнически отношения.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини