Министерството на земеделието се задейства, дава път на шафрана

Министерството на земеделието, храните и горите се задейства и дава път на шафрана. В писмо на главния секретар на ведомството Георги Стоянов до председателя на Българската федерация на производителите на шафран и шафранови изделия Хасан Тахиров се поставя въпроса за създаване на Център за развитието на шафрана, Административен център, Лаборатория и Опаковъчен цех. Изразява се готовност за тази цел да бъдат предоставени държавни опитни полета с отпаднала необходимост.

 В момента в страната са засети 5000 дка с шафран. Целта ни е да произвеждаме луковици. За тази цел ще са необходими поне 1000 дка. Такива възможности дават опитните полета в Пловдивско и Пазарджишко. Те имат средищно положение за страната. Там може да се извършва обучение на стопаните , чрез информационни дни, сподели за Кърджали бг вести Хасан Тахиров.

  Тахиров заяви, че основна заслуга за внедряването на шафрановата култура има председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която е задействала институциите. Както Кърджали бг вести писа Българската асоциация на производителите на шафран и шафранови изделия вече има три договора с научни звена за развойна дейност.

 Вече имаме подкрепа и зад граница. Земляческата общност на българите в Лос Анжелис изрази своята поддръжка за въвеждането на шафрана в българското селско стопанство, сподели още Хасан Тахиров.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини