23 °C

КЗД констатира ескалация на езика на омразата и дискриминация за изказано мнение и ценностна позиция

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) констатира ескалация на езика на омразата и дискриминационно отношение заради изказано мнение и заявена ценностна позиция.

КЗД призовава обществеността, институциите, партиите и организациите да спазват "високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична дискусия и публична критика". Това става ясно от официално тяхно становище, разпратено до медиите.

Комисията акцентира, че свободата на словото е залегнала както в българското, така и в международното законодателство. От КЗД изтъкват, е свободното изразяване не е абсолютно и носи със себе си ограничения, особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите.

Констатацията на комисията за зачестилата употреба на езика на омразата произтича от примери в публичното говорене и действие, в т.ч. и в социалните мрежи. КЗД визират недопустими крайности, дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото.

Предстоящото провеждане на "Луковмарш" притеснява КЗД. Те смятат, че това събитие, често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности.

Като друг пример за екстремни позиции в скоро време КЗД изтъкват и дебатите около Истанбулската конвенция. "В иначе нормалния разговор и полемики по този важен въпрос, се чуха много крайни позиции, които прекрачиха границата на демократичната дискусия и се трансформираха в език на омразата спрямо определени уязвими групи", пишат от Комисията.

В този смисъл КЗД с притеснение отбелязва и зачестилите прояви на ad hominem атаки във връзка с Истанбулската конвенция. На такива атаки жертви станали общественици, политици и дори представители на Светия синод. КЗД информира и за атаки от страна на определени политически групи и среди срещу личността на програмния директор на БНТ - Емил Кошлуков - заради изразено от него мнение за състоянието и бъдещето на обществената медия.

Комисията призовава всички към спазване на демократичните норми на общуване, към зачитане на правото на мнение, свободата на съвестта и словото.

*ad hominem е стратегия, при която аргумент се опровергава, като се атакува характера, мотива или друг атрибут на лицето, което прави аргумента, или лицата, свързани с аргумента, а не атакува същността на самия аргумент. (wikipedia.org)
 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ав
  Автор
  1 0
  08:14, 1 фев 2018
  Цитат от статията: "пишат от Комисията за защита на дискриминацията."

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
23 окт 2019
Последни новини