Общественият посредник с утвърден авторитет и извън община Кърджали

През изтеклата година 2017 г.институцията Обществен посредник на Община Кърджали  имаше възможността да работи в посока на утвърждаването на авторитета си извън пределите на общината. Доказателство за това са не само жалбите и сигналите постъпващи от други общини, но и работната среща на обществени посредници от други градове на страната в Кърджали, на която присъства националния омбудсман г-жа Мая Манолова. Нещо повече в офиса на  Обществения посредник на Кърджали бе организирана изнесена приемна на националния омбудсман, като бяха приети жители на цялата област.

 През 2017 г. до обществения посредник Расим Муса са подадени  92 жалби и сигнали на граждани, в това число и съставени протоколи по устни сигнали.Това сочи Докладът за дейността на институцията, който ще бъде представен на днешната сесия на Общинския съвет на  Община Кърджали. Според документа  положително са решени 55% , а отрицателен отговор е даден на 3% от жалбите и сигналите.  Насочени към друга институция са 13% от жалбите. В процес на проверка и изпълнение са 21% от случаите. Нерешени са 7,5 % от случаите.

          Откроява се големият брой жалби, свързани със здравеопазване-12, социални проблеми на гражданите-10 , жалби от  административно обслужване на гражданите -10 , съдебна власт и полиция-7броя.

       През 2017-та година  социално - битовите проблеми са на първо място по значимост за кърджалийци- 22 сигнала и жалби. Основно се поставят проблеми за социално и парично подпомагане, осигуряване на личен асистент , съдействие за  навременно издаване на ТЕЛК-ови решения, за да не изпуснат възможности за участие в различни социални програми.

От административното обслужване на гражданите  са се оплакали 10  жители на общината. Седем от жалбите са получили положително решение, на една от жалбите  е даден отрицателен отговор,като неоснователна и по един от проблемите на гражданите е даден съвет и насочен към други институции, поради липса на информация в общината .

Безопасността на движението и обществения ред и сигурност безпокоят значително по-малко граждани. Постъпилите жалби за годината са 4, като две от тях са положително решени.

Въвеждането на синя зона и нова транспортна схема са  належащи да се случат още през първото полугодие на тази година, за да може поне малко да се въведе ред в големия хаос при паркирането на коли в центъра на Кърджали, смята обществения посредник.

Все още не решен и тежък е проблемът за безстопанствените кучета в парковете и улиците на Кърджали .

През 2017 г. обществения посредник Расим Муса бе координатор в партньорство с ОС на БЧК по инициативата на Омбудсмана на Р България Мая Манолова „Великден за всеки.Дари празник на баба и дядо”,която стартира на 7 март м.г.Със съдействието на обществения посредник бяха разпределени 100 пакета с хранителни продукти, дарение от „Лидл” България.Те бяха насочени към нуждаещи се от Домашен социален патронаж.

Бяха посетени 16 населени места от общината. Срещите са много полезни, а повдигнатите въпроси се обсъждат и с кметовете и се търси подходящо решение.

Това съобщиха от офиса на Обществения посредник Расим Муса.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    Модров
    0 -1
    22:58, 31 яну 2018
    С една дума нищо не е свършил, срещу получените 250 хиляди лева наши пари. Да се закрие институцията така както закриха в бургас.

Още новини

Последни новини