КНСБ поиска оставката на екипа на кмета, той покани синдикалистите на преговори за заплати

Изображение 1 от 5

    КНСБ поиска оставката на екипа на кмета инж.Хасан Азис, заради неизпълнени искания за увеличение на заплатите. Това стана на протестно шествие и митинг пред паметника на Апостола в центъра на Кърджали. Координаторът на синдиката за областта Иванка Караколева бе категорична, че протести ще има докато зам.-кметът Веселина Тихомирова не се оттегли. Според Караколева публичните изяви на Тихомирова преляли чашата на търпението и синдикалистите в общината са се организирали за протест. Една от тях била среща с директорите на детски градини, върху които бил оказан според нея натиск.

    Кметът не се ангажира да прави промени в екипа си. Той покани синдикатите на масата на преговорите за намиране на приемливо за двете страни решение. Градоначалникът бе категоричен, че преговорите трябва да бъдат експертни. Явно и двете страни не сме си свършили работите, категоричен бе градоначалникът. Той прие декларация на протестиращите, в която конкретно са изложени исканията им.

    От къде тръгнаха синдикати и местна власт в търсене на допирни точки.

    Иванка Караколева обвини градоначалника в натиск и опит да блокира протеста. Тя бе категорична, че иска да види този кмет, зад който е стояла при първия му мандат. Караколева настоя за увеличение на заплатите на работещите в детските градини , здравните работници в детските градини и социални работници в общинските служби. Караколева призова да се намерят средства и да се спазва единния разходен стандарт. Община Кърджали е получила допълнително 10 млн. лв. тази година, а увеличава само минималните работни заплати. Караколева се обяви срещу това парите да се насочват за капиталови разходи. Време е приоритет на екипа на кмета да бъдат трудовите възнаграждения, категорична бе Караколева. Тя посочи също че директорите на детски градини трябва да имат свобода на действия чрез въвеждането на бюджетни бланки. Минималната работна заплата на висшистите трябва да стане 750 лева, каза още Караколева.

    Кметът Хасан Азис изненадващо излезе пред протестиращите с част от екипа си, сред него и Веселина Тихомирова. Градоначалникът бе категоричен, че винаги си е партнирал чудесно с КНСБ. Той изрази убеденост , че и в случая ще се намери решение. Подчерта,че няма колективен трудов договор със синдиката ,който да не е изпълнил.

    Кметът посочи,че здравните работници в детските градини и училищата ще получат по 70 лева допълнително върху заплатите си. Увеличение ще има и за останалите протестиращи. Ще има допълнителни поощрения през годината. Община Кърджали бе първата, възстановила здравеопазването в образователните учреждения . Държавата го направи десет години след нас. Нашите служители вземат много повече от заетите в сектор „Здравеопазване“. Затова няма напуснали. Напротив кандидатите са много, подчерта градоначалникът.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ан
      Анонимен
      0 -1
      18:53, 29 яну 2018
      На хората им писна вече от тази община.
    Последни новини