21 °C

Китайски учени клонираха макаци. Ватиканът притеснен за бъдещето на човечеството

Китайски учени за първи път клонираха маймуни по метода, с който бе клонирана овцата Доли. Тяхното постижение е публикувано в Cell. Ватиканът е сериозно притеснен от перспективите, които се разкриват вследствие техния успех.

Макаците Чжунчжун и Хуахуа са кръстени така като знак за значимостта на сдотижението. Китайската дума Zhonghua означава китайски народ. Двата клонинга са на 6 и 8 седници в момента и са на изкуствено хранене.

Маймуни се клонират не за първи път, но по друг метод. Досега това се е извършвало като оплоденият ембрион се разделя на няколко части, което води до раждането на няколко генетично идентични маймуни, както са еднояйчните близнаци.

Клонирането на овцата Доли през 1996 год. е извършено с генетичен материал от неполова (соматична) клетка пренесен в яйцеклетката (somatic cell nuclear transfer — SCNT) . Ембрионът се създава от яйцеклетка и деференцирана неполова клетка. От яйцеклетката се отсранява собственият генетичен материал и в цитоплазмата се помества ядрото на соматичната клетка.

След Доли учените успешно клонирали мишки, прасета, крави, кучета и други животни, но никога не успели с примати. Затова сегашното достижение е значимо за едни и притеснително за други.

От 127 яйцеклетки 109 развили в ембрион, 79 от тях били присадени на 21 сурогатни майки. Забременели шест от тях. Само две бебета се родили живи.

Учените смятат, че генетично идентични маймуни за изключително полезни при изследвания. Но Ватиканът вижда в това заплаха за бъдещето на човечеството.

"За разлика от възможността да бъде клониран човек, която църквата твърдо и решително осъжда, относно клонирането на животни тя не е изказала ясно и официално осъждане, оставяйки темата за авторитетен анализ на учените". Това казва теологът и експерт по биоетика на Ватикана кардинал Елио Сгреча за AdnKronos

"Несъмнено, переходът от овцата Доли към други животни и сега вече към маймуни, т.е. към най-близките до човека примати, е истинско посегателство към бъдещето на цялото човечество". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
22.09.2019
Последни новини