Изкуствен интелект, Чарли Чаплин и професионален баскетбол в Месеца на Америка този февруари

За осми път Кърджали ще отбележи февруари като Месец на Америка. Дружество „Приятели на САЩ”, Клубът на американските възпитаници /US-Kardzhali Alumni Club/, Посолството на САЩ и Община Кърджали са традиционните организатори.

Откриването на фестивала ще стане на 1 февруари в Астрономическата обсерватория „Славей Златев”, където ще се съберат най-умните ученици на Кърджали – участници в школи по математика, физика и астрономия, носители на национални и международни конкурси и олимпиади. Те, както и техните учители, а и всички гости ще имат възможност да чуят лекцията „Изкуственият интелект – митове и реалност” на д-р Артур Кордон, който ще се включи по Скайп от Флорида. Повече от 20 години той е един от водещите учени в областта на изкуствения интелект.

За втори път в Месеца на Америка ще гостува Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб и бивш външен министър на България. Той ще пристигне заедно с директора на Българската телеграфна агенция Максим Минчев, съставител и редактор на последната книга на Паси, с която най-известният атлантик в България отбелязва своя 60-годишен юбилей.

Още една книга ще бъде представена от Иван Христов и доц. Пламен Антов. Тя се нарича "Америките ни 2: САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения (ХХ–ХХІ в.)". Макар да звучи академично, изданието се радва на голям интерес сред любителите на историята. В Кърджали срещата с авторите ще се състои в Читалище „Обединение” със съдействието на Регионалната библиотека „Никола Вапцаров”.

Към младите хора на Кърджали са насочени и кинолекторията с филми на Чарли Чаплин, и лекцията за безопасен интернет, която ще изнесе преподавателят в Института по математика на БАН Георги Гачев. И двете прояви ще бъдат в Обединен детски комплекс. Пак там ще бъде представено поредното издание на ученическия вестник „Приятели”, който се списва от участниците в кръжоците по журналистика и фотография в ОДК.

Единственият в България ученически конкурс за превод от английски на български език се проведе за втори път в Кърджали. В момента журито с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт” в България, проверява текстовете на средношколците и в края на февруари ще връчи наградите на тържествена церемония.

За първи път в Месеца на Америка ще има спортна проява. Разбира се, тя също ще бъде с образователна цел и насочена към младите хора. В Кърджали ще бъде проведена демонстрационна среща на професионалния баскетболист Джими Хънт с ученици от баскетболните отбори на момичетата от СУ „П.Р.Славейков” и на момчетата от Езиковата гимназия „Христо Ботев”. Американският спортист осем пъти е играл в Мача на звездите. Участник в NBA Camp на Atlanta Hawks. Пет години е треньор в летни колежански баскетболни кампове за деца и подрастващи в САЩ

Освен традиционните медийни партньори Общински радио-Кърджали и вестник „Нов живот”,тази година се включва и БНР-Радио Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини