18 °C

Да си измислиш мъж: с какво се сблъскват жените днес в бизнес среда

  Джеймс Браун изпя „It‘s a man‘s world“ точно преди 51 години. И днес сякаш това е също толкова вярно, колкото тогава. Всички виждаме непрестанната промяна, която тече в бизнес света спрямо развитието на жените в него и установяването им като професионалисти със статут, сравним с този… на мъжете. Велика цел, нали? Идеята за различията между половете, взимани и третирани като предимство или недостатък, може да ви се струва невъзможно през 2018 година, но е факт. И ако още не ви се вярва – ето само част от нещата, с които продължават да се сблъскват жените днес в бизнес среда.

  Да си измислиш…мъж

  Да започнем с показателната история на Witchsy: скорошен стартъп, изградил онлайн магазин за, както самите те се изразяват, „странно изкуство за ценители“. Негови собственички са Пенелопи Газин и Кейт Дуайър, две художнички, които от самото начало са знаели, че няма да е лесно да вдигнат проекта от земята, но пък са имали огромен хъс за това. Със собствен бюджет от няколко хиляди долара и минимални технически умения дуото започва да представя концепцията за бизнеса си пред потенциални инвеститори. Witchsy е различен сайт - в него има странни скулптури и изкуство, насочено към хора, които са културно осъзнати, нихилистично настроени, имат черно чувство за хумор и обичат странно изглеждащи неща. Още през първата година той прави продажби на стойност 200 000 щатски долара и носи малка печалба на създателките си. 

  Но разрастването на сайта не се случва, преди Газин и Дуайър да направят една много важна стъпка, а именно: да си измислят трети съосновател на име Кийт. Кийт, както можете да се досетите, не съществува никъде другаде освен в официалната кореспонденция и оферти на момичетата, докато те търсят финансиране. Едва две години по-късно те споделят за малката си измама, но по-тъжно е това, което споделят спрямо нея. Едва след появата на „Кийт“ хората започват да ги взимат насериозно. Преди него съществува интересен модел: хората подхождат скептично, мейлите, които получават в отговор на запитвания, започват с „Вижте сега, момичета…“ и са постоянно и непрекъснато подлагани на неуважително отношение от страна дори на външните сътрудници като дизайнери и програмисти, повечето от които са мъже.

  След като Кийт Ман (да, фамилията „man”, или „мъж“ на български, не е случайна) се включва в кореспонденцията, Дуайър казва, че „разликата стана от земята до небето“. Преди да започнат да разпращат мейли, подписани с неговото име, Газин и Дуайър получават отговори след поне седмица. Кийт не само че получава отговор в рамките на два часа, но в мейлите към него се добавят и допълнителни реплики, например питат го „Имаш ли нужда от още нещо от мен?“ и добавят „Ако искаш да поговорим за още нещо, съм насреща“.

  Двете собственички продължават да експериментират и да включват „Кийт“ в играта, като всеки път смяната на тона е изумителна. „Хората уважават повече един измислен мъж, отколкото нас“, казва Дуайър в интервю за Fast Company, „и това истински ме изумява. С времето обаче свикнахме с идеята, че явно това е начинът да накараме нещата да се случват в света, в който живеем“.

  Когато се подпишеш като жена… без да искаш

  Ако горният пример не ви звучи като достатъчно голямо доказателство за начина, по който се възприемат жените в бизнеса, ето нещо още по-прясно: случаят Никол Халберг, който се разви и разпространи в медиите през май тази година. Историята идва от две перспективи: от тази на Никол и oт друга - на нейния колега Мартин Шнайдер. Именно Шнайдер решава да разкаже целият случай първо в Twitter, а после Никол представя и собствената си гледна точка в Medium. А случаят е следния: преди време Никол и Мартин са работели рамо до рамо в малка компания, занимаваща се с подбор на персонал. И двамата се справят еднакво добре с работата си, с една малка разлика: на Никол й отнема много повече време да се разбере с клиента, отколкото на Мартин. „Шефът ни винаги ми обръщаше внимание върху бавната скорост, с която Никол стигаше до разбирателство с клиента“, казва Мартин, „и ме караше да я подтиквам да движи нещата по-бързо“.

  Един ден Мартин забелязва, че конкретен клиент се държи просто невъзможно. „Един от редовните ни клиенти се държеше грубо, отхвърляше всяка моя идея, игнорираше въпросите ми, казваше ми, че не разбирам термините, които той използва. Точно когато чашата започваше да прелива, забелязах нещо: тъй като с Никол използвахме споделена поща, случайно бях  използвал нейния автоматичен подпис вместо собствения ми“, казва Мартин. „Той се държеше грубо с Никол, не с мен.“ Тогава решава да експериментира и в следващия си мейл пише на клиента: „Здравей, Мартин е - поемам този проект от Никол“. Мартин казва, че промяната е била мигновена.

  „Той започна да приема позитивно всяко мое предложение, да ми благодари, да отговаря светкавично, да ме хвали за въпросите, които задавам. Превърна се в перфектния клиент. Важно е да кажа, че не съм сменял подхода си. Смених единствено името си, от женско на мъжко.“ В следващите две седмици Никол и Мартин, които са добри приятели, правят експеримент. Мартин подписва всички свои мейли като Никол, а Никол - като Мартин. „Това бяха най-ужасните седмица в професионалния ми живот“, казва Мартин. „Клиенти, с които можех да се справя безпогрешно, се държаха унизително с мен. Всичко, което предлагах, беше поставяно под съмнение. Един ме попита дали си имам гадже.“ От своя страна Никол казва, че е имала най-продуктивните седмици в живота си. „Всичко се дължеше на невидимото предимство, че съм мъж“, казва Мартин. „И най-тъжното от всичко е, че тя знаеше и прие­маше всичко това като част от работата. Беше се примирила.“

  Докъде води това?

  Изследване на консултантската фирма Badenoch and Clark от 2015 г. показва, че 1/3 от работещите жени във Великобритания са били полово дискриминирани. Истории много, но неизменно стигаме до въпроса: докъде води този широкоразпространен тип дискриминация? Една от най-често срещаните последици от това е намалена продуктивност и мотивация - установено с изследване от Джоди Л. Джейкъбсън от WorldWatch Institute. Джейкъбсън казва, че към дискриминацията спадат всички забележки, шеги и реплики, намекващи за по-ниското качество на жените спрямо мъжете. Интересното е, че в дългосрочен план продуктивността и мотивацията в една организация се нарушават и за мъжете, и за жените, в случай че тази организация позволява полова дискриминация.

  От Harvard Business Review изваждат интересно проучване отпреди 3 години. От изследваните големи организации в няколко държави се оказва, че 325 000 жени стартират на начални позиции, от тях 150 000 преминават в мениджмънт средно ниво и едва 7000 успяват да стигнат до позиция президент, вицепрезидент или CEO. Отново от HBR идват данни за проучване, при което се оказва, че на жени, които са станали майки, при кандидатстване на работа се предлагат средно 11 000 долара годишно по-малко, отколкото на жени, които нямат деца. Цялостно дискриминацията срещу жените води и до по-голямо текучество в големите компании - нещо, установено през 2016 и 2017 година от Business Insider. Това от своя страна води до изначално повече изхабени ресурси за интервюиране, наемане, обучение на нови кадри. Доказано е и че бизнеси, където се прилага осъзната или неосъзната полова дискриминация, са с по-ниска репутация цялостно и им е по-трудно да си намират добри служители.

  Какво можем да направим?

  Важна стъпка за промяна в насока равнопоставеност на жените и мъжете в бизнес среда е оценката на ситуацията и приемането, че проблем съществува. Много от мениджърите на по-високо ниво (които, каква случайност, са мъже!) не искат да го признаят. В случая на Мартин и Никол от горния пример след отнасянето на резултата от експеримента със смяната на имената до шефа им той изцяло пренебрегва случката с думите, че вероятно нещо друго е причинило лошото отношение на клиента, а не различието в пола на служителя. Втора важна стъпка е поставянето на ясни граници във взаимоотношенията във фирмата и при нужда провеждането на вътрешнофирмени обучения или коучинг - не само за служителите, но и за мениджърите. Най-важното: нужно е всички да осъзнаем присъствието на различното отношение към жените в бизнеса. Само от тези „всички“ зависи смяната на атмосферата изцяло и разрешаването на огромния проблем, който съществува в тази насока.

  Източник: hicomm.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019

  Случаен виц

  Последни новини