Прокуратурата: КЕВР използва тенденциозно статистика в полза на ВиК операторите

Върховна административна прокуратура (ВАП) протестира повишението на цените на ВиК услугите, утвърдено от КЕВР, съобщиха от институцията.

Прокуратурата иска Административен съд - София град да отмени решението на КЕВР от 15 декември 2017 г. за повишаване на цените на Ви  услугите.

В документа на прокуратурата е записано, че данните на Националния статистически институт (НСИ), с които бе оправдано поскъпването на цената на водоснабдителната услуга, са приложени незаконосъобразно от административния орган (КЕВР).

Мотивът на прокуратурата е, че от данните, публикувани от НСИ е видно, че обсегът на индекса на потребителските цени (ИПЦ) е несравнимо по-голям от инфлацията, която влияе върху разходите на ВиК операторите. Затова не е случайно, че видовете разходи, върху които влияе инфлацията, съответно начисляването на инфлация само върху тях не намират реално описание и в материалите по административната преписка, и в други актове, произхождащи от КЕВР, пише прокуратурата.

По посочения начин от Комисията за енергийно и водно регулиране директно е пренебрегната императивна правна уредба, гласи становището на прокуратурата.

С решение № Ц-34/15.12.2017 г. на КЕВР бяха утвърдени по-скъпите цени на водата от 1 януари 2018 г. за 14 града.

Това засяга "Софийска вода" АД, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Смолян, "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Пловдив, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Силистра, "В и К" ООД, гр. Кърджали, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Русе, "Напоителни системи" ЕАД, "В и К - Златни пясъци" ООД, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Перник, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Монтана, "Водоснабдяване и канализация - Шумен" ООД, "Водоснабдяване и канализация - Сливен" ООД, "Водоснабдяване и канализация" ЕАД, гр. Бургас, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Ямбол и "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Враца.

Бургас, Враца и Ямбол протестираха поскъпването и това даде мотив на ВАП да оспори и решението на КЕВР с останалите градове. При проверката от КЕВР са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила.

От Върховната административна прокуратура припомнят, че ВиК услугите засягат всички, но за поскъпването им не имало организирано обществено обсъждане. Промени в проекторешението са правени само на закрити заседания, като не е предоставена възможност за искания, бележки и възражения на други лица. На следващо място, при вземане на решението е разкрито противоречие с материалноправни разпоредби, мотивира се прокуратурата.

Не на последно място, при издаване на решението от КЕВР е допуснато противоречие с целта на закона, пряко произтичащо от несъобразяването с нормативните изисквания, фиксирани по-напред, пишат от ВАП.

"Така е, защото с преждеописания подход комисията на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури спокойното повишаване на съответните цени", пише в проверката на държавното обвинение.

Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на ВиК услугите неминуемо ще се повиши.

От прокуратурата са установили и неспазване на правилата за документално оформяне на произнасянето на комисията. Според тях начинът на гласуване на всеки гласувал и мотивите на всеки гласувал против се отразяват в протокол към решението /тези правила са доразвити в устройствения правилник на КЕВР/.

От ВАП не е подминато и т. нар. "социална поносимост на цената на ВиК услугите". Определената база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м. на едно лице, не надхвърля 2,5 % от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

При тази дейност от КЕВР са отречени данните от изследването "Наблюдение на домакинските бюджети" и са приети данните от изследването "Статистика на доходите и условията на живот". Второто изследване не е публично достъпно.

Още през 2015 г. от КЕВР е направено сравнение. То е установило, че изследването "Статистика на доходите и условията на живот" "...значително ще увеличи размера на социалната поносимост на цените на ВиК услугите..." и същите данни "...на практика неутрализират ефекта от намаляването на размера на социалната поносимост от 4 на сто на 2,5 на сто, извършен с промените в Закона за водите от 2015 г."

Критерият за социална поносимост е отреден за отчитане на ефекта върху потребителите, а не само върху В и К операторите на фона на нормативната регламентация, че водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане.

В ползваното от КЕВР изследване "Статистика на доходите и условията на живот" данните за доходите са по-високи с около 50% спрямо доходите от изследването "Наблюдение на домакинските бюджети". Според НСИ по-голяма е и максималната грешка при тези данни.

Цените за Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него, е установила проверката на прокуратурата. Така от КЕВР с подмяната на смисъла на въпросната информация се утежнява положението на потребителите.

В контекста на отразеното, показателна е нагласата на административния орган непременно да увеличава цените на ВиК услугите, се казва в документа на ВАП.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ко
  Кога
  1 0
  21:29, 15 яну 2018
  Кога прокуратурата ще провери и В и К Димитровград. По-точно управителя-монтажник, който е с купенено удостоверение за В и К монтажник в дните преди назначаването му с протекции на кмета. Колко много си приличат кмета и този управител-"монтажник". И двамата представиха купени документи за започване на работа. И това не е без знанието на кмета. Той си го избра, той си го наставлява. Нали има опит в тези работи. Как доставя вода от нерегламентирани водоизточници, без Разрешение за водоползване. Разрешенията са с изтекъл срок на водоползване. На много помпени станции липсва проект за санитарно-охранителни зони и водата не е изследвана по физични и химически показатели. Как смесва водата от Димитровград с тази от Меричлери, която е с арсен. Как не спазва Генералния план за В и К на общината. Как по график насилва работещите да ползват неплатен отпуск.

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини