Инж. Хасан Азис с обръщение към кърджалийци във Фейсбук

Уважаеми съграждани,

През последните дни се предизвика голям обществен интерес относно процеса по прихващане или възстановяване на надвнесените от данъкоплатците суми по данък върху недвижимите имоти, данък  МПС за леки автомобили  с мощност над 74 kw и туристически данък за 2017г.

В тази връзка искам да призова към спокойствие  гражданите и фирмите в община Кърджали.

Има законова възможност всеки да подаде искане за прихващане или възстановяване на основание чл.129,ал.1 от ДОПК. Срокът за подаване на искането е до 5 години, считано от 1 януари 2018г. Възстановяване на средствата ще се извършва в едномесечен срок в посочена банкова сметка,  ако съответното физическо или юридическо лице няма неплатени стари задължения към община Кърджали. На физически лица, които нямат открита банкова сметка, сумите могат да се възстановят и в брой.

Бланка на искането може да се изтегли от сайта на Община Кърджали, раздел „Местни приходи“, секция „Образци на документи“, https://www.kardjali.bg/?pid=11,4

След началото на кампанията по плащане на данъците за 2018г. от 1 март,  всеки може да заяви в салона на дирекция „Местни приходи” своето желание дали надвзетите суми да му бъдат приспаднати от данъците за 2018г. или да му бъдат възстановени.

Важно е да подчертая, че този процес се отнася само за платените през 2017г. данъци за недвижими имоти и МПС.

С оглед предотвратяване на струпването на граждани, призовавам всеки жител на общината и юридическите лица да се възползват от законовите си права, посочени по-горе при плащането на своите задължения за 2018г. Дори и да не го направят, всички надвнесени от тях суми ще бъдат служебно прихванати за последващи изискуеми задължения.

инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини