Кърджали: Опасно мръсен въздух

Опасно мръсен въздух в цялата страна в началото на годината, отчита системата на Изпълнителната агенция по околна среда. 
Рекорди са отчетени на 1 януари, когато 19 станции са регистрирали превишения на допустимите норми. 
Станция „Хиподрума” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „Павлово” и „Надежда” - превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности. Най-много региони с наднормени нива на праховите частици е имало на 7 януари – общо 22 станции в цялата страна. Най-високи нива са измерени в София и Пловдив.
Европейският индекс за качество на въздуха показва високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен. Системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчита замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. Според ИАОС причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия. 
В социалните мрежи хиляди коментират гневно мръсния въздух и призовават за протести. 
offnews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини