Едва 73 туристи нощуват в Кърджали на вечер според хотелиери, крият се приходи от общината

Едва 73 туристи нощуват в Кърджали на вечер според плащания от хотелиерите туристически данък. Общината няма законов механизъм за строг контрол, подчерта по време на последната сесия на местния парламент кметът инж.Хасан Азис. Той поиска увеличение на туристическия данък за хотелите до 3 звезди, което е двойно по-малко от предложеното от постоянните комисии. Сумата която ще бъде събрана допълнително е 3000 лева.

 Едва 27 000 лева са събрани от туристически данък през миналата година. Излиза, че от един автобус на ден на Перперикон е слязъл един турист, а в хотелите са оставали по един пътник и шофьора на вечер. Това отбеляза общинският съветник и общински лидер на БСП Георги Кючуков по време на дебата. Той предложи контролът да се извършва по данни от адресната регистрация, получени от МВР.

Законът е такъв, че че не дава възможност за контрол. Хотелиери крадат общината, крадат обществото, категоричен бе зам.-председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед. Той припомни,че през 2008 г. приходите от данък от туризма възлизали на 90 000 лева.

Общинският съветник от Реформаторския блок Радослав Милев посочи, че увеличаването на туристическия данък преди година е довело до намаляване на постъпленията в общинската хазна, до укриване на налози. Той изрази опасения,че ще има нова вълна от укриване на туристически данък.

 Увеличението на налога за туризма бе прието с гласовете на съветниците от ДПС.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини