На 20 декември Кърджали ще почете отново своя син кап. Георги Георгиев

Уникалното партньорство между БНР Варна, БНР Кърджали, в. Нов живот и Арт движение Кръг, към което се присъединиха Морски клуб „Ангел Петров-Йошката”, СУ „Славейков” и отделни личности, направи възможно Кърджали отново да заговори за своя син – рекордьорът на „Гинес” кап. Георги Георгиев. На 20 декември от 18.00 ч. в Арт галерия КРЪГ се открива изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни” с архивни фотографии, материали и уникални аудио – записи, посветена на 40 години от неговата околосветска обиколкапо посока „изток-запад”с яхтата „Кор Кароли”. Капитанът отплава на 20 декември 1976 г. от Хавана и акостира отново там на 20 декември 1977-ма за рекордно кратко време. Заради този уникален в историята на ветроходството рекорд кап. Георги Георгиев е наричан Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Той е почетен гражданин на Кърджали и Варна, а през 2015 г. Инициативен комитет издига паметник в центъра на Кърджали в чест на неговата 85-годишнина, като възстанови някогашния съществувал в района на язовирната стена барелеф върху 4-тонен постамент.

Изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни” първо е показана във Варна по инициатива на БНР Варна. В Кърджали реализацията ѝ беше предшествана от миниконференция на тема „Морските мечти на Кърджали” в СУ „Петко Славейков” с участието на много младежи, както и от серия публикации в партньорските медии.

За да поддържат незабравим огъня на преклонението пред подвига на моряка, в негова памет последователите му са създали награда за най-добро българско ветроходно постижение през годината – Златен глобус “Кор Кароли”, която се връчва всяка година на 20 декември на тържествена церемония във Варна от Фондация „Кор Кароли”. Тазгодишната церемония е 38-ма по ред и ще отбележи 40-годишнината с вълнуващи тържества в морската столица.

Двете събития – връчването на наградите във Варна и откриването на изложбата в Кърджали – ще се срещнат в жив стрийминг между участниците в двата града, в които кап. Георги Георгиев е живял и осъществявал мечтите си.

На 20 декември в 12.00 ч. граждани и институции ще могат да поднесат венци и цветя на паметника на капитана в градската градина – като жест към незабравимия син на Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини