Стриктна диета лекува диабет тип 2

Диабетът от втори тип невинаги е доживот. Клинично изпитване доказа, че състоянието е обратимо, дори при пациенти диагностицирани преди няколко години.

Клинично изпитване, в което участвали 300 души във Великобритания откри, че интензивна програма за контрол на теглото води до ремисия на заболяването при 86% от пациентите, свалили 15 и повече килограма.

Участниците в изследването били на възраст между 20 и 65 години, като диагнозата диабет от втори тип им била поставена в предходните 6 години.

Те били разделени на две групи – едната била подложена на интензивна програма за контрол на теглото, а другите на стандартния режим за това заболяване.

149-те души подложени на интензивната диета, трябвало да приемат силно ограничени калории – между 825 и 853, основно от здравословни шейкове и супи, в период от 3 до 5 месеца.

След това те се върнали към нормалния си режим на хранене постепенно, в период от 2 до 8 седмици, като всички получили съвети как да поддържат теглото си и да бъдат по-активни, включително когнитивно-поведенческа терапия.

За хората, подложили се на стриктния режим, усилията си стрували.

Близо 90% от тези, които свалили 15 и повече килограма, се справили успешно с диабета. Над половината (57%) свалили между 10 и 15 кг, при тях също била наблюдавана ремисия на заболяването.

Подобрение в състоянието на свалилите между 5 и 10 кг било регистрирано при над 1/3 или 34%.

Като се има предвид, че при групата, подложена на стандартния режим за лечение на диабет тип 2, подобрение било наблюдавано при едва 4%, става ясно, че загубата на тегло е най-ефективния метод за стопиране на заболяването.

Средно участниците, спазвали стриктната диета, свалили 10 кг, докато тези заложили на стандартното лечение едва 1 кг.

Според изследователите резултатите категорично трябва да променят представата ни за болестта диабет от втори тип като за необратимо състояние. Те доказват, че болестта е лечима посредством промени в диетата.

Разбира се, ефектът не бил продължителен, ако хората се върнат към нездравословния си начин на живот.


Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини