Доброволците на БЧК в областта заработиха 600 работни дни безвъзмездно, утре празнуват Деня на доброволеца

Изображение 1 от 3

     249 възрастни и 160 млади доброволци на БЧК ще отбележат утре Денят на доброволеца. Те са част от членовете на ОС на Червения кръст, които наброяват 3201 души. Доброволците са заработили през годината 4801 часа или 600 работни дни, равняващи се на две години трудов стаж. В момента те готвят коледен базар за хора в нужда. Набират се средства, за да се осигурят помощи на над сто нуждаещи се жители на областта. Върви и кампанията „Купи и дари“,която се провежда от младежката структура на БЧК в областта и Ротаракт. Заедно с нея ОС на БЧК и веригата „Кауфланд“ също набират дарения за инициативата „Топъл обяд“. Миналата година е била осигурена безплатна храна за 20 ученици в Джебел , а тази година за техни връстници в Черноочене. Това сподели на брифинг директорът на ОС на БЧК Жана Чакърова.

    Благодаря ви, че отново се отзовахте на нашата покана в навечерието на Световния ден на доброволеца - 5-ти декември.

    За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им,каза още Жана Чакърова.

    Именно затова се радвам, че сте тук, защото чрез вас отношението на ОС на БЧК - Кърджали към доброволците и техния труд ще достигне до повече хора от нашата област и , може би, ще помогне техния брой да се увеличи и ще фокусира общественото внимание върху ползата от доброволческите изяви,подчерта директорката на ОС на БЧК.

    Няма да правя анализ на времето и мястото, където живеем, но всеки божи ден се случват събития, които изискват активна намеса на представителите на гражданското общество и най-вече – тези от хуманитарния сектор, за подкрепа на пострадали хора и за възстановяване на нормалния ритъм на техния живот.

    „Доброволец“ е обратното на наемник, защото доброволецът върши своята работа безвъзмездно, без да очаква някаква награда или заплащане за свършеното. Най – често наградата за усилията се явява добрата дума, признанието, похвалата от страна на околните хора или други доброволци,отбеляза Жана Чакърова.

    Още в първото си изявление Франческо Рока - новият президент на МФЧК/ЧП от 6.11.2017 година отдаде почит на смелостта и отдадеността на доброволците на Червения кръст и Червения полумесец по света и се ангажира по време на своя мандат да фокусира работата си върху осигуряването на по-голяма подкрепа за тях. Приоритетните области на действие на глобалната ни организация, определени от МФЧК/ЧП са здравните и социални услуги , адекватността на националните дружества (адекватност на условията в собствената страна), иновации – овластяване на база информационните и комуникационни технологии, специално внимание на младите и изграждане на капацитет и устойчивост на доброволчеството.

    5- ти декември е и наш празник, на БЧК, като най-голямата неправителствена организация, защото доброволците ни са безспорно най-важния човешки ресурс, в който инвестираме, съхраняваме и развиваме.

    Ежегодно провеждаме обучения на всички нива доброволци, повишаваме организационната им култура, развиваме уменията им за справяне с кризисни ситуации, създаваме възможности за личностното им развитие. Пример за това са арт-ателиетата на Екип 254 , по време на които те създават уникални произведения на изкуството, които впоследствие предоставят за благотворителни базари в подкрепа на различни целеви групи. Друг пример е театралната постановка на младите доброволци от клуб “Да имаш добро сърце не тежи“ към ПГ „Руска Пеева“ в Джебел, които със средствата събрани от представленията им помогнаха на деца и семейства от община Джебел. През 2017 година клубовете на БМЧК в Джебел, Момчилград, Крумовград , Ардино и Кърджали буквално налагат нови стандарти в доброволческата дейност с иновативни прояви и висока ефективност.

    Удовлетворена съм от факта, че през последните години постигаме устойчивост в броя на хората, които доброволно отдават своя труд и време, а понякога и лични средства, за да подкрепят дейностите на БЧК в Кърджалийска област. Съществено е, че делът на младите ни доброволци, както и техния принос в подкрепа на нуждаещите се техни връстници нараства.

    Жана Чакърова заяви още:Иска ми се чрез вас да благодаря и на кметовете на малките населени места, благодарение на чиито доброволен труд и лични транспортни средства, реализираме за 10-та година Европейската програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица с индивидуални хранителни пакети..

    През 2016 година средногодишното време, което доброволците са отделили безвъзмездно на организацията ни е 13 часа време, а през тази ще е повече, защото дейностите, в които те участват са много по-разнообразни и мащабни. Към 1 декември 2017 година нашите доброволци са дарили 4801 работни часове от своето време на деца и възрастни хора, които се нуждаят от подкрепа. Това са равнява на 600 работни дни и представлява над 2 – годишен трудов стаж на отделния човек.

    Емблематични за системата на БЧК в цялата страна са доброволците от Екип 254 и Младежката организация на БМЧК в нашата област, които на практика доказват, че доброволчеството е кауза, за която е необходимо да притежаваш чисто сърце, състрадание и с много любов да изпълняваш мисията, на която си се посветил.

    За нас те са повод за реална гордост и чистосърдечна благодарност.

    Домакин на областното отбелязване на Международния ден на доброволеца ще бъдат младите червенокръстци от клуб „Да имаш добро сърце не тежи“, които днес /5.12.2017 година/ провеждат своето отчетно събрание и през 2017 година са клубът, провел най-много благотворителни инициативи.

    От свое име и от името на председателя на ОС на БЧК –доц. д-р Тодор Черкезов, който е и член на НС на БЧК, благодаря на всички дарители и симпатизанти, които подкрепят нашите доброволци, и на всички вас, които добронамерено и професионално отразявате нашата дейност и правите съпричастни вашите читатели и зрители към ценностите на нашата хуманитарна организация,сподели Жана Чакърова.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини