„Славейков“ отново по пътя към Страсбург в съревнование за училище-послани

СУ „Петко Рачов Славейков” спечели проект и е едно от 30-те училища, одобрени от Информационното бюро на Европейския парламент в България да участва в Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Кандидатите бяха  над 140 училища от цялата страна като „Славейков” е единственото одобрено от област Кърджали.

Преподавателите,определенизастаршипосланици, които трябва даработятпряко с учениците и даотговарятзаизпълнениетонаПрограмата от страна на   училище „Петко Рачов Славейков”, са Димитър Димов - учител по история и Милка Белева, учител по география. Заедно с 20 избрани от тях ученици,нареченимладшипосланици, те ще реализират проекта на територията на област Кърджали.

Двамата старши посланици участваха и във въвеждащия семинар, който се състоя в края на миналата седмицав
Дома на Европа в София. В обучениетовзехаучастиеобщо 60 учителиотвсичкиучилищапосланицина ЕП в Българияпрезучебната 2017/2018 година.

По време на семинара бяха обхванати следнитетеми:

‒        представяненаучастниците в Програмата;             

‒        представяненавъзможноститенаПрограмата, параметринаучастие, дейности, форминаоценяване и награждаване, срокове;

‒        тематазаобединенаЕвропа в учебнотосъдържание в средниякурс;

‒        методи и подходивъвформалното и неформалнообучениезаповечезнаниязаЕвропейскиясъюз и Европейскияпарламент;

‒        споделяненаопит, положителнипрактики и трудности;

‒        примеризаотговарящинаусловиятанаПрограматадейности и проекти;

‒        обмянанаидеи и добрипрактики.

Проектът приключва в края на месец юни 2018 г., като най-добре представилите се училища ще получат плакет, удостоверяващ, че те са  избрани за училище посланик на ЕП, а група ученици от едно от тях ще посети Европарламента в Страсбург, а пътуването ще бъде финансирано от Програмата.

Славейковци вече два пъти представят България в Европейския парламент в Страсбург по линия на ЕВРОСКОЛА. Усилията им сега ще бъдат да докажат, че са най-доброто училище, в което се работи по европейски модел и се защитават европейските ценности. Да припомним, че на 1 януари 2007 година в „Славейков“ откриха Европейски коридор, което съвпадна и с приемането на България в ЕС. По този модел всички български и европейски училища също създадоха свои коридори, а славейковският бе представен и в Брюксел от тогавашните му създатели – учениците от Ученическия парламент.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини