Испания разкри банда за кражби на автомобили с българско участие

Гажданската гвардия на Испания с подкрепата на полицейските служби на България и Португалия, както и Европол е разбила международна престъпна групировка, занимаваща се с кражба на автомобили и препродажбата им в други европейски страни, предаде ТАСС, цитиран от Дневник.

При операцията са арестувани 19 души, още петима се проверяват за кражба на автомобили, подправяне на документи и пране на пари. Групировката е откраднала най-малко 85 коли и е получила незаконно печалба от 1.5 млн. евро, продавайки автомобилите в различни страни, включително Португалия, Полша, Румъния, Франция, Австрия, България, Русия и Белгия, посочва Европол.

Правоохранителните органи са обискирали 14 помещения и са иззели огнестрелно оръжие, устройства за прихващане и блокиране на електромагнитни и спътникови сигнали, инструменти за разбиване на автомобили.

Разследването е започнало в Испания през септември 2016 година, след като гражданин се обърнал към полицията заради глоба за превишена скорост по път, по който не е минавал. Сред разследване било установено, че в Испания се движат два автомобила от еднаква марка, модел, цвят и с еднакви регистрационни номера. После станало ясно, че собственик на "клонинга" е гражданин на България, съден по-рано за автомобилна кражба, подправяне на документи и препродажба на крадени транспортни средства.

Чрез него органите на реда открили други членове на бандата, граждани на различни страни, включително Испания, Гърция, Франция, Румъния, Полша, Португалия и Бразилия. По данни на полицията кражбите са извършвани основно в Мадрид, след което колите, снабдени с подправени номера и документи, били продавани в други европейски страни.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини