Младежи на ДПС в Джебел посетиха Солун

По инициатива на председателя на Общинския съвет в Джебел и член на Централният оперативен съвет (ЦОС) на Младежко ДПС Сейфи Мехмедали над 80 представители на Младежко ДПС от Джебелско бяха на еднодневна екскурзия в гръцкия град Солун. Посещението бе наситено с много впечатления. За краткото време с което разполагаха младите депесари успяха не само да разгледат най-забележителните места в Солун, но и добиха много по-добра представа за Гърция като страна, бит и култура.

Програмата започна с посещение народната къща-музей на основателя на модерна Турция – Мустафа Кемал Ататюрк, койтое роден тук през пролетта на 1881 година. До 1912 година Ататюрк е живял в родната си къща. След което, никога вече не е посетил родния си дом. Къщата на Ататюрк е откупена от общината в Солун. Реставрирана и подарена на турското посолство в знак на приятелски отношения. Тя е на три етажа. В първия е килерът, във втория се намира стаята на Зюбейдеханъм – майката на Мустафа Кемал Ататюрк, гостната и кухнята, а на третия стаята, в която е роден Мустафа и отново гостно помещение. Всички мебели и вещи в къщата са донесени от Турция. По стените има много снимки, изложени са лични вещи и дрехи на Ататюрк. Във фоайето има бюст на Ататюрк. Всяка година къщата-музей на Ататюрк е посещавана от над 100 000 души от цял свят. Младежите от Джебелско направиха много снимки за спомен както вътре в къщата, така и на двора.

Следващата забележителност, която бе включена в програмата на групата бе Бялата кула, която се намира на брега на Егейско море. Тя е символ на града, построена през 15-ти век от султан Сюлейман Великолепни. Три века по-късно е превърната от султан Махмуд II в турски затвор, наречен още „Кървавата кула”. През 1912 г. кулата е боядисана в бяло, за да се заличи мрачната й слава. В нея се помещава Византийският музей с неговата очарователна експозиция, която е подредена върху пет етажа и е обединила множество византийски предмети и произведения на изкуството, включително мозайки, накити и икони.
Интерес предизвика и паметникът на Александър Македонски, който също се намира на брега на Егейско море. Групата посети и 13-метровата скулптура на чадърите на крайбрежната улица. Влюбени двойки от Джебел заключиха на чадърите катинари в знак на любовта си. Младежите от ДПС-Джебел не пропуснаха да изпият и по едно фрапе-нес кафе на брега на Егейско море.

Всички участници останаха изключително доволни от екскурзията, с много положителни впечатления от видяното в Северна Гърция, от пътуването.
Младите представители на ДПС от Джебелско изказват искренитеси благодарности напредседателя на Общинския съвет в Джебел и член на Централният оперативен съвет (ЦОС) на Младежко ДПС Сейфи Мехмедали за оказаната помощ и подкрепа за осъществяването на еднодневната екскурзия до Солун и обратно.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини