Кметът:Заставам зад кандидатурата на д-р Дафовски за почетен гражданин на Кърджали,той е човек живял с мисия

Изображение 1 от 3

    Кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис прие членовете на Инициативен комитет,издигнал кандидатурата на д-р Атанас Дафовски за почетен гражданин на Кърджали.Това стана съвместно с председателят на Общинският съвет Раиф Мустафа.Бяха им връчени писма от името на комитета ,чийто председател е д-р Атанас Илиев и в който влизат:1.д-р Йордан Караиванов;2.д-р Лъчезар Христов Костов; 3.д-р Гергана Атанасова Гогова; 4.Галя Атанасова Берова; 5.Тодор Петров Ивановски; 6.Ангел Недялков Матушев; 7.Никола Атанасов Гаврилов;8.Байрам Сейдали Юсеин;9.Ангел Петков Бакалов;10.д-р Жени Стайкова;11.Росица Иванова Генчева.

    В писмото се казва:Ние - представителите на Граждански инициативен комитет, организатори на подписка за  удостояване със званието “Почетен гражданин на община Кърджали” на д-р Атанас Дафовски, изразяваме своето безпокойство и категорично несъгласие с опитите  да се политизира и използва делото и паметта на един достоен наш съгражданин  с цел извличане на  бъдещи политически дивиденти.

    Д-р Атанас Дафовски е бележит  съгражданин, надраснал своето време и оставил името си в историята  на нашия град. Той е основател на съвременната медицина в общината и целия му житейски път е преминал в служба на и за хората от Кърджали. Далеч идеята за лично облагодетелстване, той отдава  живота си, за да съхрани и опази най-ценното – здравето на нашите съграждани, без значение на вяра, етнос и религия,подчертават обществениците.

    Те изразяват гражданското си възмущение от  това, което се случва в последните дни в нашия град. Има непреходни норми на толерантност , които не бива да бъдат прекрачвани. Паметта на такъв голям Човек и Лекар  може да бъде само обединяваща,се сочи в документа.

    Гражданският инициативен комитет  изразява категорична молба към кмета и председателят на местния парламент:Моля да разгледате предложението на гражданския инициативен комитет за удостояване със званието “Почетен гражданин на община Кърджали” на д-р Атанас Дафовски като се намери подходящ   случай за удостояването му, свързан с 90 годишнината от създаването на болницата в град Кърджали, което предстои през 2018 година.

     В отговор градоначалникът бе напълно ясен:Заставам зад кандидатурата на д-р Атанас Дафовски за почетен гражданин на Кърджали посмъртно,като ще положа усилия това да се приеме с консенсус от всички общински съветници.В становище,разпространено чрез медиите инж.Хасан Азис заявява:Изразявам своята подкрепа като кмет на община Кърджали за предложението на Гражданския инициативен комитет за удостояване на д-р Атанас Дафовски със званието Почетен гражданин на община Кърджали.За мен това предложение е  израз на широка обществена подкрепа. С действията си инициативният комитет ни дава урок за търсене на консенсус в обществото и създаване на условия за широка обществена подкрепа,урок,който трябва да бъде разбран.С предложението, което направиха членовете на инициативния  комитет се прекратяват опитите за разделянето на институциите и настройване на обществеността срещу местната власт.Слага се и точка на дебата за почетното гражданство на д-р Атанас Дафовски и опитите за използване на позиция в държавната власт за лични и теснопартийни интереси.Никое име не заслужава такова отношение и най-малкото д-р Дафовски, чието име  като голям Човек и Лекар е един символ на обединител на всички кърджалийци независимо от тяхната партийна принадлежност и етнически произход.

    Председателят на Общинският съвет Раиф Мустафа,кметът Хасан Азис и представителите на инициативния комитет се обединиха около идеята званието почетен гражданин на Кърджали да се връчва не само на празника на града но и на бележити годишнини,каквато през 2018 г.ще честваме.Тогава е направена първата копка на болницата в града.Званието може да се връчи и на професионалния празник на медиците ни.Бе подкрепено изразеното от Раиф Мустафа мнение,че присъждането на званието трябва да става с консенсус от съветниците,защото номинирания трябва да бъде знакова,обединяваща фигура.За целта през ноември ще се създаде комисия от служителите на администрацията,общински съветници,членове на Обществения съвет,изявени кърджалийци,които да препоръчат промени в нормативната уредба.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини