„Скалните кошери” на Венцислав Стайков разбуниха духовното пространство на Родопа

    „Скалните кошери”на Венцислав Стайков разбуниха духовното пространство на Родопа.Фенове на мистиката и неразгаданите тайни на родната история се събраха в Народно читалище „Обединение 1913”за да чуят и видят повече за мегалитните паметници в Източните Родопи, имащи пряка връзка с Орфизма.Бяха дошли фенове на Стайков от цялата страна.Авторът с удоволствие разказа за пътешествията си из Свещената планина,представи пътеписите си събрани в книга и обеща още открития.

    Над 1500 са скалните ниши в източните Родопи известни като Кован кая/Пчелен камък/ или Дженевиз пенджери/Генуезки прозорци/.Над петдесет са скалните гробници,десетки са гробовете и шарапаните.За сега изследователят е обходил и документирал част от тях,но смята да продължи.Неизменно с него е приятелят му Юмер Тасим.Двамата са неразделни в трудностите на терена и радостта от откритията.

     Стайков вижда цвета на съвършенството.При светлината се отива със светлина,отбеляза в есе Лиляна Деликирева.Според нея в книгата духът на природата е показал своя истински лик.

    Според писателят и издател на „Нов живот” Иван Бунков,откритията на Стайков ни дават самочувствие на потомци на богата култура.Не сме случайни хора.Затова и всяка седмица във вестника предоставяме страница на Венцислав Стайков,подчерта Бунков.

      Стайков бе лаконичен:Когато се изкачвам на скалните светилища виждам лешоядите под мен и ми се иска да полетя.

    Сензация произведе краеведът Минчо Гумаров.Той показа чертежи на скална ниша,превърната от пчели в кошер.

    Гост на представянето на книгата „Скалните кошери” бе зам.-кметът Веселина Тихомирова.Събитието е част от културния календар за Деня на Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини