Здрав кърджалийски тим на международния форум на науката в столицата на Източните Родопи

Изображение 1 от 6

    Здрав кърджалийски тим от учени подготви и взема активно участие на националната научна конференция с международно участие „Наука и общество 2017”.На форума Кърджали е представен от доц.д-р Дора Янчева,председател на СУ-Кърджали,доц.д-р Жени Стайкова,доц.д-р Тодор Черкезов,д-р Марин Мухтаров,д-р Фахри Идриз и др.Гост е кърджалиецът проф.д-р Георги Михов,ректор на ТУ-София.Очакваше се и друг кърджалиец проф.д-р Атанас Герджиков,но той бе възпрепятстван да пристигне.Всеки момент се очаква чл.кор. на БАН проф.д-р Владко Панайотов,почетен гражданин на Кърджали.

     Начало на форума даде доц.д-р Дора Янчева,която се обърна с приветствие към участници и гости.Оказа се,че 160 учени ще представят 120 доклада в шест секции.

      В поздравителен адрес областният управител Никола Чанев подчерта,че присъстващите изследователи са ядрото на националната икономика,което дарява със знание стопанския живот.Този форум позволява обмяна на добри практики.Не случайно в последните години Кърджали се превръща в център на високотехнологични производства, подчерта губернаторът.

    Радвам се че сме събрали в Кърджали и търсим път ,чрез който науката да бъде по близо до обществения живот.Като представител на местната власт търся пътя от науката към общността,каза в приветствието си кметът на Кърджали инж.Хасан Азис.Той даде редица примери за съвместни инициативи между община и научна общност.Посочи как 20 г. съвместно с доц.д-р Жени Стайкова се работи по програма Синди.Градоначалникът посочи,че полага усилия за откриване на нов филиал на четвърто поред висше учебно заведение.Става дума за филиал на технически университет.Това се налага поради възникналия глад от кадри за откритите високотехнологични производства в града.

     В словото си председателката на Съюза на учените в България проф.д-р Дияна Петкова посочи,че през последните години много стойностни учени са напуснали страната.Но истинските патриоти са останали и работят тук.Науката винаги е била опора в живота на България ,обобщи проф.Петкова.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини