Националният празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите“ става на 10 години

За десета поредна година гр. Кърджали ще бъде домакин на Националния празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите“. Той е посветен на 21 октомври Деня на Кърджали. Националната проява включва два конкурса: Национален конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите“ и Национален конкурс по фотография „Фотоприказки“.

Организатори на проявата са МОН, Национален дворец на децата, РУО – Кърджали, Община Кърджали и ОДК – Кърджали. Проявата е включена в Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици за учебната 2017/2018 г.

Националният празник на детското изкуство “ Вълшебният свят на Родопите“ има за цел да запознае участниците с разнообразието, колорита, богатата духовна култура на Източните Родопи и да създаде подходяща творческа атмосфера за изява на талантливите деца от цяла България.

Темата „Вълшебният свят на Родопите“ предоставя възможност на децата да разгърнат своето въображение и мечти като се направи творческа интерпретация във всички възможни посоки: минало, настояще и бъдеще, исторически забележителности, етнографски мотиви (шевици, носии, бит), природни феномени, паметници на културата, символи на град Кърджали и региона, мултиетническа фолклорна среда и съвремие.

През изминалите девет години магията на Родопите и нейното минало, настояще и бъдеще вдъхновиха над 5 000 деца от над 100 града и села от страната, които участваха със свои рисунки и фотографии в Националния празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите“.

В Националния конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите“ могат да участват всички деца и ученици на възраст от 6 до 18 г. Няма ограничение в техниката на рисуване. Всяко дете може да участва в конкурса с не повече от 2 творби. Размерите на рисунката трябва да са 35/50 см.

 Оценка и класиране на участниците ще се извърши в три възрастови групи:

І група: 6 – 10 г. ; ІІ група: 11 – 14 г. ; ІІІ група: 15 – 18 г.

В Националния конкурс по фотография „Фотоприказки“ могат да участват ученици от V до ХІІ клас. Категории: Художествена фотография и Пейзаж. Оценка и класиране на участниците и в двете категории ще се извърши в две възрастови групи: V – VІІІ кл. и ІХ – ХІІ кл.

Участниците в двата конкурса трябва да изпратят своите творби най-късно до 20.10.2017 г. на адрес: 6600 гр. Кърджали, ул. „Полковник Дервингов“ 1, ОДК.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини