Назми Мюмюн: Хиляди ще останат на студено през зимата

Общинският съветник от Кърджали Назми Мюмюн изпрати писмо до директора на Южно централно държавно предприятие в Смолян и до директорът на Регионалната дирекция на горите в Кърджали във връзка с създалия се сериозен проблем с дървата за огрев в района. Като се позовава на многобройни сигнали от жители на област Кърджали, Назми Мюмюн предупреждава, че се създава възможност хиляди семейства да останат без топливо в началото на зимата заради недостатъчното предлагане на дърва за огрев от фирмите за търговия на дребно. Проблемът е в малките и неритмични доставки заради износът на дърва към съседни държави и липсата на работници в дърводобивните фирми, които сега са насочени към санитарните сечи на горските масиви, поразени от корояд и болести.

Много домакинства са платили предварително да им бъдат доставени дърва, но доставките закъсняват и не е ясно дали всички ще бъдат снабдени преди началото на зимния сезон. Южно централно държавно предприятие дава възможност на населението да добива дървесина от изсъхналите след големия снеголом и засегнати от вредители горски масиви на символични цени – от 1 до 3 лева на кубик. Но в региона живеят много възрастни и самотни хора, които не са в състояние да добиват дърва в гората и не могат да се възползват от това. Не могат да се възползват и хората, които живеят в градовете и нямат нито техника, нито опит в тази дейност. Създадената криза с дървата за огрев може да се превърне в живото застрашаващ фактор за хиляди хора в региона, предупреждава Назми Мюмюн.

В писмото си той иска информация дали има достатъчно площи, определени за добив на дървесина за огрев на територията на Регионалната дирекция на горите в Кърджали, за да бъдат задоволени нуждите на населението, както и какви са възможностите за ускоряване на сечта и доставките, за да се изпълнят заявките на хората, които вече са предплатили за топливо. Общинският съветник от Кърджали пита още и дали съществува възможност дървесината от санитарните сечи да достигне до фирмите за търговия с дървесина в нашия район, за да се запълни недостига от дърва преди началото на зимата.

„Всички заинтересовани биха били удовлетворени, ако преразгледате организацията по снабдяването с дърва за огрев на жителите на гр. Кърджали и областта за зимния сезон и тя се преустрои за добро от горското стопанство с цел фирмите на ниво покриване нуждите на гражданите от градовете и селата на областта да изпълнят ангажиментите си преди дъждовете, падането на снега и студовете!

Хилядите наши съграждани чакат във Ваше лице гаранции от държавата за спокойна и обезпечена зима, със снабдени навреме дърва за отопление! Хората плащат и с право очакват навременна и качествена услуга и доставка!“, пише общинският съветник Назми Мюмюн.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини