Надпревара за поста председател на Административния съд,крумовградчанин оспорва монопола на Кърджали

Надпревара за поста председател на Административния съд в Кърджали е пред своя финал.На 12 септември Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще трябва да реши кой да оглави храма на Темида в Кърджали.По традиция председателските постове на съдилищата в Кърджали са заемани от местни хора.Сега обаче има сериозен претендент и от Крумовград.

Надпреварата започна с фалстарт.Първият конкурс който се състоя през април т.г. Не излъчи победител.Явиха се председателите на районните съдилища на Кърджали-Ангел Момчилов,на Ардино-Сунай Осман и съдия Иван Йорданов от Крумовград.

Бе обявен втори конкурс.Претендентите са двама Ангел Момчилов и Иван Йорданов.На Общо събрание на Административния съд бяха обсъдени и двете кандидатури.Изпълняващия функциите председател и дългогодишен ръководител на съда Виктор Атанасов подкрепи съдия Момчилов,аргументирайки се с управленския му опит,като шеф на най-натоварения районен съд в областта.Съдии Костова,Шефки и Божкова дадоха подкрепата си за Иван Йорданов.В изложението си до магистратите Йорданов отбелязва:„Не мога да не се спра и на факта, че с колектива на Районен съд – Крумовград през по – голямата част от времето, в което съм бил ръководител на същия, а именно от 15 март 1999 г. до 19 ноември 2014 г.в около 85 % от същото , съдът е бил в челната тройка на районните съдилища с най – много и най – качествено свършени дела. През останалото време сме били винаги в десятката на тази класация. Показател за това е, че през същия този период отменените съдебни актове се движат в рамките на 1 – 1, 5 % от свършените дела. Друг качествен показател е ниското ниво на престъпност в съдебния район , като по някои категории дела , например по чл. 279 и 280 от НК с години не са гледани такива в съда, макар съда да се намира в граничен район. Също така качествен показател в това отношение е и високото обществено доверие на гражданите, които го възприемат и назовават „нашия съд“.

В подкрепа на крумовградчанина застава зам.-председателят на Окръжен съд-Кърджали Деян Събев,който излиза със становище до ВСС.В него той отбелязва,че Йорданов притежава „професионалните и нраствени качества да заеме поста“ и че е успял да „извоюва авторитет и уважение сред колегите си“.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    0 0
    08:07, 11 сеп 2017
    Иван Йорданов е изключително честен,старателен колегиален човек.Имал съм няколко служебни срещи с него и съм впечатлен от неговата почтеност и неподкупност каквито са много от този бранш начело с шефовете им. Останалото е лобистки изказвания и застъпвания за да могат да ги манипулират и въртят далаверите си - Аз на тебе Ти на мене.

Още новини

Последни новини