Министър Банов:Даваме пари за разкопки само на обекти,които могат да се социализират

Министърът на културата Боил Банов посети днес "Град на мъртвите" на Перперикон. Днес в напълно разкрития обект беше обявен за закрит успешния летен археологически сезон за 2017 г.

Това е първото посещение на министър Банов на историческия връх.Ресорният министър изрази възхищението си от мястото и заяви, че тази година държавата е отпуснала с 1 милион лева повече за археологически проучвания. По думите му освен на Перперикон успешна година се отчита и за доста други места. Банов изтъкна, че в положителен смисъл се усеща удвоения бюджет за проучвания. 

Министърът на културата подчерта, че ще се запазят средствата, които сега се отпускат, а ведомството ще продължи да работи за повече. "Важното е нещата да не са самоцелни, богати сме на история, трябва да се инвестира много, но с логика. Трябва да се инвестира в обекти, които могат да се социализират", подчерта министър Банов. 

На официалната визите на министъра, ръководителят на разкопките археологът проф. Николай Овчаров показа находките от този археологически сезон.

"Това е 18-та поредна кампания и да се надяваме, че ще сме живи и здрави да продължим и догодина", коментира проф. Овчаров.

Той разказа подробности от работата си в последните три месеца. "Некрополът е много интересен, защото е изключително интензивен и продължава проучването му, там са открити накити, обеци, пръстени, наушници, които запълват цяла витрина. Площадът около Базиликата, който е много голям и е изпълнявал ролята на римските форуми, открихме големи кръгове, които са може би от къснобронзовата епоха - светилища от предхристиянски период, т.е. - структурата на Южния портал се изяснява, но са необходими поне две години интензивни разкопки", подчерта проф. Овчаров.

Перперикон е отворен за посещения, въпреки че официално археологическият сезон е обявен за приключил.

News.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини