Празничен концерт в Ардино за Курбан Байрам организира читалище „Родопска искра“

По случай най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам читалище „Родопска искра“ в Ардино организира грандиозен концерт. В салона на духовното средище, дойдоха хора от няколко поколения. Най-малкият гост бе четиримесечната Естел, която бе дошла заедно с майка си Кристиана, а най-възрастният - 78-годишният  Исмет Дурмушев. Двучасовият концерт зареди жителите и гостите на Ардино с празнично настроение. Сред тях бяха областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на общината Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бе и композиторът и диригентът Мелтун Кадъоглу от Бурса.

Програмата започна с изпълнения на талантливия музикант Ергюн Мюмюнов. Оркестърът за местен турски фолклор със солист и ръководител Юксел Исмаил представи новия си музикален албум „Пътищата на Ардино (Ardino yolları) и
за пореден път обра аплодисментите на публиката с великолепното си представяне. 
Заедно с ардинската група в концертната програма се включи още известният кърджалийски музикант и певец и ръководител на група „Приятели” Осман Джавлак. Той изпя най-новите си песни от последния му албум „Море от любов” (Aşk denizi).

Присъстващите не спираха с аплодисментите, омаяни от изпълненията

на новосформираната местна женска фолклорна група за турски народни песни.

По повод най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам читалището получи поздравителен адрес от християнската общност и църковното настоятелство в град Ардино. Поздравителни адреси бяха изпратени и от побратимените общини на Ардино в Турция – Картал, Истанбул и Нилюфер, Бурса, както и от ръководството на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса.

С пожелание за здраве, мир и благоденствие във всеки дом от името на общината кметът на Ардино Ресми Мурад поздрави присъстващите с големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Той благодари на християнската общност в залата, че споделят мюсюлманския празник Курбан Байрам. „Празниците са за обединение. Ардинската общност показва и дава пример, че е обединено“, заяви Ресми Мурад. Той поздрави ръководството на местното читалище, както и дамите от новосформираната турска фолклорна група,  за това, че съхраняват бита, културата и традициите на турското население в Родопите.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини