Музикант свири на саксофон, докато лекари отстраняват мозъчния му тумор (видео)

Не е необичайно пациенти да останат будни по време на мозъчна операция. Това помага на хирурга да следи ефекта на операцията върху пациента в реално време. Крайно необичайно е обаче пациентът да свири на музикален инструмент в операционната.

В случая с Дан Фабио свиренето на саксофон, оказало още по-голямо въздействие върху лечението му. То помогнало на екипа изследователи да разбере по-добре как мозъкът възприема музиката.

Учителят по музика Фабио бил диагностициран с мозъчен тумор през 2015, когато бил едва на 25. Образуванието било доброкачествено, но въпреки това създавало проблеми. Туморът се намирал в област от мозъка, отговорна за обработката на музика.

Решението ? Фабио трябвало да бъде поддържан в будно състояние и да свири на саксофона си, докато хирургът отстранява тумора.

Екипът бил оглавяван от Уеб Пилчър, професор по неврология в Университета в Рочестър. Заедно с Брад Махон той разработил програма за картографиране на мозъка на пациенти, на които предстои мозъчна операция.

“Отстраняването на тумор от мозъка би могло да има значителни последици, в зависимост от местоположението му. И самият тумор, и операцията по отстраняването му биха могли да увдерят околната тъкан и да нарушат комуникацията между различните части на мозъка”, казва Пичлер.

“По тази причина е важно да разберете колкото се може повече за отделния пациент, преди да го въведете в операционната. Това ще ви позволи за извършите процедурата без да увредите части от мозъка, важни за функционирането му.”

Мозъкът на всеки пациент трябва да бъде картографиран индивидуално, тъй като мозъците обикновено демонстрират леки различия. Най-често се касае за езикови и моторни тестове, но за да картографират успешно мозъка на професионален музикант, Пилчър и Махон прибегнали до услугите на музикалния теоретик Елизабет Марвин.

Тримата разработили серия от тестове, които им позволили да създадат триизмерна карта на мозъка на Фабио.

Следващото предизвикателство било да открият как Фабио да свири на саксофона си по време на операцията. Процедурата налагала той да лежи на една страна, а това компресирало белите дробове и те не можели да работят с пълния си капацитет. Освен това дълбоките вдишвания карали мозъка на Фабио да се подава от черепа.

“Цялото преживяване беше смайващо - музикален теоретик присъства в операционната и действа като консултант на мозъчни хирурзи. Оказа се, че това е едно от най-вълнуващите преживявания в живота ми. Внезапно моите познания променяха нечий живот и позволяваха на този млад човек да съхрани музикалните си умения”, казва Марвин.

Фабио не е единствения музикант, чийто способности са помагали на хирурзите по време на важна операция. Професионалният цигулар Роджър Фриш свири на инструмента си, по време на мозъчна операция за определяне причината за тремора му.

През 2015 Антъни Диас изпълняваше песни на Бийтълс на китарата си.

Докато отстранявали тумора му, Фабио трябвало да тананика и да изпълнява разнообразни езикови задачи, разработени специално за него. След изрязване на тумора, когато черепът му все още бил отворен, хирузите подали на Фабио саксофона, за да се уверят че всичко е минало по план.

“Справи се безпогрешно, когато приключи изпълнението, цялата операционна избухна в аплодисменти”, казва Марвин.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини