Симеон Дянков и Трайчо Трайков отиват на съд за сделката с ЕВН. Преглед на печата

Изображение 1 от 2

    Дело. 

    "Сега":

    Симеон Дянков и Трайчо Трайков отиват на съд за сделката с ЕВН

    Бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и двама от дружеството - Любомир Евстатиев и Петър Василев са предадени на съд. Това стана ясно от съобщение на съда. От прокуратурата, която по принцип се хвали с подобни дела, не съобщиха, че обвинителният акт вече е внесен. Утре публично ще бъде избран докладчикът по делото.

    Дянков ще отговоря за престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества. Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

    "Дунарит".

    "Дума":

    Държавата се втурна да си купува "Дунарит"

    Министерството на икономиката е започнало процедури по изкупуването на активите на русенското оръжейно предприятие "Дунарит", обяви на извънреден брифинг икономическият министър Емил Караниколов. От думите му излиза, че чрез "Държавната консолидационна компания" вече са платени дългове на дружеството за над 40 млн. лв. към фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Самият депутат преди седмица обяви с писмо, че нямал нищо общо с оръжейния бизнес. Държавата преговаря и за покриване на изискуеми кредити на "Дунарит" за 67 млн. лв., а крайната цел била да придобие дружеството. Запознати обаче заподозряха, че целта е дружеството да бъде обезценено и да мине в частни ръце, най-вероятно точно на Пеевски. От думите на Караниколов стана ясно, че одържавяването на завода ще мине през ДКК, чиито предприятия разполагали с достатъчно свободен финансов ресурс, за да платят за заемите на "Дунарит". Засега не се налага участието на държавната Българска банка за развитие, допълни той.

    "Към момента на управителния орган на "Дунарит" е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство. Това би довело до тежко състояние на дружеството и на целия военен сектор", заяви министърът. Той се оплака, че ръководството на военния завод не можело да бъде освободено заради обжалване, затова и новите акционери не могат да влязат в правомощията си.

    Класация. 

    "24 Часа":

    Втори в Европа! България издирва 75-има с Интерпол

    103-ма души са обявени от България за международно издирване в Интерпол с червена бюлетина от началото на 2013 г. до средата на 2017-а, сочи статистиката на международния отдел към Върховната касационна прокуратура. Тенденцията е издирваните да се укриват в Южна Африка и Азия.

    Най-голяма част от тях са с влезли в сила присъди и са избягали по време на съдебния процес. Такива са случаите с Братя Галеви и двойния убиец Илиян Тодоров. Те се издирват, за да бъдат вкарани в затвора. Другите са изчезнали, преди да бъдат арестувани и да им бъдат повдигнати обвинения. Такива са данъчният измамник Иван Танев-Универсалния и убийците на надзирателя от софийския затвор Янко Янков.

    Вот. 

    "Сега":

    Две фирми с оферти за системата за дистанционно е- гласуване

    Само две фирми подадоха документи за участие в първата фаза на проекта за "Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване". Двете фирми са "Билдинг пропъртис холд" ЕООД и "Ню ай" АД. Макар прогнозният бюджет на поръчката, обявена от държавна агенция "Електронно управление", да е за над 33 хиляди лева, ценовите оферти на двата участника са под тази сума.

    "Билдинг пропъртис холд" предлага да извърши дейността за 22 хиляди лева, а "Ню ай" - само за 8 хиляди, предаде БНР.

    Победителят в този конкурс има за задача да проучи и подготви анализ на добрите световни практики в електронното гласуване. Въз основа на този анализ ще бъдат определени параметрите на българската система. Дейностите по проучването трябва да приключат през октомври, а след това - през ноември, ще бъдат проведени три публични симулации на електронен вот. При тях ще се гласува за измислени партии, коалиции и кандидати.

    Пожари. 

    "Монитор":

    Пожар избухна заради снаряд на полигон на "ВМЗ"

    Пожар избухна на полигон на "ВМЗ" Сопот край село Анево заради снаряд. Пламъците за кратко време обхванали голяма площ. Разпрострели се светкавично заради силния вятър, който духа в Подбалкана. "Осколки са подпалили тревата, която се е разгоряла бързо заради сушата. Пожарът е преминал през пътя и се е прехвърлил в лозята", каза кметът на Сопот Деян Дойнов. В момента на полигона на вазовската оръжейница обаче всичко е спокойно. Няма взривове и не хвърчат отломки. За това потвърдиха както от ръководството на "ВМЗ", така и синдикалистът във "ВМЗ" Димитър Атанасов. Сигналът за пламъците бил подаден около 16 часа, съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

    Пожарът, тръгнал от военния полигон, по време на планирани изпитателни действия, съобщиха от "ВМЗ". "Ако не беше силният вятър, досега щяхме да го овладеем. Кметовете на селата Московец и Богдан, както и от по-далечните села, са на мястото на пожара. До момента горят сухи треви, стърнища и лозя. Има известен риск за село Московец, но засега не се налага евакуация на населението", каза кметът на Карлово.

    Източник: news.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ko
      kovo
      0 0
      13:04, 29 авг 2017
      Песента "Обвиниха.....", вече се изтърка. На ред е песента "Днес присъди получиха....".
    Последни новини