Илон Мъск призова ООН за забрана на автономните оръжия

Илон Мъск и над 100 водещи експерти в областта на изкуствения интелект призоваха ООН да забрани технологията на роботите убийци.

В отвореното писмо, подписано от Мъск, Мустафа Сюлейман от екипа на Google Deepmind и 114 други специалисти се настоява Обединените нации да предотвратят третата военна революция, забранявайки разработването на смъртоносни автономни оръжейни системи.

Писмото съвпада с най-голямата в света конференция посветена на изкуствения интелект IJCAI 2017, която ще се състои в Мелбърн, Австралия тази седмица. То предупреждава, че в близко бъдеще машините ще бъдат способни да набелязват свои собствени цели, включително невинни хора, в допълнение към вражеските бойци.

“След разработването им, военните конфликти ще се водят с невиждани до момента скорост и мащаби”, се казва в писмото.

Тези оръжия биха могли да се използват от терористи и деспоти срещу невинното население, след като някой се намеси нерегламентирано в работата им, обясняват още експертите.

Не за пръв път Илон Мъск се опитва да привлече общественото внимание към заплахата на автономните оръжия.

Ръководителят на SpaceX и Tesla управлява и OpenAI – нестопанска организация фокусирана върху напредъка на етичните изследвания в областта на изкуствения интелект.

Въпреки предупрежденията на експертите, бавещата се забрана върху автономните оръжия, провокира опасения, че заплахата може би не се поддава на регулация, особено като се има предвид темпото, с което се разработват подобни системи.

“Не ни остава много време за действие. След отварянето на Кутията на Пандора, ще ни е много трудно да я затворим отново”, се казва още в писмото.

В рамките на Третата революция барутът и ядрените оръжия ще бъдат наследени от високотехнологични роботи убийци – които с нищо няма да подобрят светът, в който живеем.

За пръв път представители на компании специализирани в областта на роботиката и изкуствения интелект от 26 различни държави се обединяват и присъединяват към независими изследватели като Стивън Хокинг, Ноам Чомски и Стив Возняк с настояване за забрана на автономните оръжия.

Експертите подчертават, че в случая не се касае за хипотетичен сценарий, а за съвсем реална заплаха, налагаща незабавни действия.

“Не трябва да забравяме факта, че за разлика от други потенциални проявления на изкуствения интелект, които си остават в сферата на научната фантастика, автономни оръжейни системи се разработват и в момента”, пише в писмото.

Редица оръжия вече са оборудвани с автономни и полуавтономни възможности, сред тях пистолетът Samsung SGR-A1 , дронът BAE Systems Taranis и подводницата DARPA's Sea Hunter.

С други думи, технологичните семена на роботизираните убийци от бъдещето вече посяти по земя, въздух и вода. Ефективно законодателство, регулиращо употребата на машините все още не съществува.

“Почти всички технологии биха могли да се използват за добро или за лошо, изкуственият интелект не е изключение. Той може да ни помогне да се справим с част от проблемите, пред които е изправено днешното обществото. Същите технологии обаче биха могли да се използват и в автономни оръжия за индустриализиране на войните. Трябва да направим своя избор, какви технологии искаме около себе си”, казва Тоби Уолш от UNSW, един от организаторите на IJCAI 2017.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини