Младежи от Кърджали срещу хазарта

24 младежи от 15 до 18-годишна възраст се включиха в изнесено обучение на тема „Как да се предпазим от капаните на хазарта“, проведено на 17 и 18 август в туристически комплекс „Белите брези“ по проекта  „Уча, спортувам, живея здравословно“ на сдружение „Омега“ в рамките на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по член 10 А от Закона за хазарта. 

По време на събитието участниците се запознаха с видовете хазартна зависимост, основните групи психоактивни вещества и въздействието им върху организма на подрастващите.  Специално внимание бе обърнато на пристрастяването към алкохола, тютюнопушенето и хазарта сред тийнейджърите в областта. Младежите дискутираха върху превенцията и отговорността на всеки за намаляване на зависимостите и последиците от тях. Представени бяха начините за лечение на зависимости в България, както и различните двигателни активности, с които те биха могли да бъдат предотвратени.

По време на обучението бе споделен дългогодишният опит по темата на фондация „П.У.Л.С.“ в лицето на гост - лектора Юлия Андонова. Огромен интерес предизвикаха показаните видеоклипове с истински истории. Проведоха се и практически занимания по групи. Младежите изчислиха, че за да спечелят големия джакпот от националната лотария  следва да изтеглят 1 700 000  билета при 3 млн тираж от една серия, което е неоправдан риск и води до неосъзнато пристрастяване с минимални шансове за печалба. Следващото обучение по проекта ще се състои през месец септември под мотото „Бъди информиран! Действай навреме!“

Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини