Кметът иска кадри за високотехнологични производства,ТУ-Габрово канен да изнесе обучение тук

Организиране на изнесено бизнес ориентирано обучение на студенти към Технически университет-Габрово в Кърджали беше една от темите на разговор между кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис и ректора на ТУ-Габрово проф.Райчо Иларионов днес. Идеята е след среща с местни работодатели в началото на септември за обучение да бъдат определени работници от производството, специалността също ще бъде уточнена съвместно с работодателите.За старта на инициативата е необходимо сформиране на група поне от 25 души.

Инж.Азис се ангажира да съдейства на университетското ръководство за реализиране на тази инициатива, тъй като местните фирми имат нужда от кадри с инженерна подготовка.Той сподели, че след преминаване на професионалните гимназии към общината ще настоява и за актуализиране на учебните програми, за да могат да се подготвят кадри , съобразени с нуждите на местния бизнес. В тази връзка вече са водени разговори с ръководствата на професионалните гимназии и Министерство на образованието и науката .

Частните инвеститори в Кърджали имат необходимост от подготвени специалисти за местното производство. Предстои откриване на нови производства в следващите години, има проявен интерес от инвеститори и нуждата от подготвени специалисти ще нараства, каза още кметът.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за реализация на общи проекти между общината и университета в различни области.

Това съобщиха от пресслужбата на общинска администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини