Ужасяваща визуализация на ядрената Трета световна война в цифри (видео)

Нийл Халоран превръща неразбираемите големи и сложни бази данни в интересни и познавателни визуализации. В новия си проект режисьорът запознава с цифрите, които съзнанието отказва да приеме - общия брой на загиналите при глобална ядрена война, ако тя избухне сега. Прогнозата е по достоверни и официални статистически данни.

В своето ново 15-минутно видео, The Shadow Peace, Халоран използва обърнатата пирамида на световната човешка популация, за да се покаже как се променят населението и нивата на смъртност през големи периоди време и как пирамидата се изостря по време на Втората световна война. Но когато става дума за последиците от трета, глобална ядрена война, ако тя се състои в наши дни, изострянето достига абсурда.

Видеото започва с кратък демографски преглед, от който разбираме колко хора са се родили и са си отишли в исторически план, и колко живеят на планетата днес. На база наличните данни за ядрените оръжия и тяхната мощ идват следващите визуализации, с които Халоран предсказва жертвите при Трета световна война, като екстраполира ефекта на атомните бомби над Хирошима и Нагазаки през 1945 г..

Интересна част е проследяването с диаграми на броя и мощността на ядрените глави през годините и планираните удари от страна на САЩ, Русия и другите официално признати участнички в ядрената надпревара. Графика показва градовете, които могат да станат цели за ядрени бомби по време на масова ядрена атака.

По-натаък идва представянето в цифри на първите три седмици след глобалната ядрена война. В крайна сметка Халоран признава, че е практически невъзможно да се предвиди броят на смъртните случаи, когато се вземе предвид настъпването на ядрената зима след това.

Последната част от видеото включва графики за усилията за разоръжаване и ефикасността на мироопазващите инициативи.

Халоран казва, че не може да предложи лесни отговори за справяне с предизвикателствата на ядрените оръжия, особено в случая със Северна Корея, но смята, че най-новото му видео е добър начин да се илюстрира, че е лудост да се използват ядрени оръжия.

 "В работата си се опитвам да намеря начини да направя статистическата информация по-малко скучна и неразбираема. Считам, че често е подходящо да се изразяват числата по емоционален и драматичен начин, особено когато има хуманитарен компонент. Надявам се, че новите форми за разказване на истории, основаващи се на данните, могат да ни помогнат (...) да затворим тревожната пропаст между експертите и общественото мнение ", пише той в преставянето на идеята, за следващите епизоди на която търси инвестиции чрез Patreon. Неговата поредица е посветена на жертвите от Втората световна война.

Всички се надяват сегашното напрежение между Съединените щати и Северна Корея да започне да се урежда, но докато това не се е случило, имаме право да се притесняваме за бъдещето на нашата цивилизация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини