Светът помни: 72 години от атомната бомба в Хирошима

Изображение 1 от 2

    На 6 август 1945 г. преди 72 години, над Хирошима e взривено едно от най-жестоките оръжия - първата в историята на човечеството атомна бомба. Градът e превърнат в руини, а стотици хиляди хора и множество живи същества загинаха. 

    Заповедта за първата в световната история ядрена атака е издадена от американския президент Хари Труман. 

    Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолети, които се отправят в посока южна Япония. Била обявена тревога, направено е радио-обръщение в много градове, включително Хирошима. Самолетите приближавали към крайбрежието на много голяма височина. Около 08:00 часа, операторът на радара в Хирошима определил, че броя на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование с цел икономия на гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, „ако врага атакува, но това не се очаква“. Не е проведено каквото и да е проучване на самолетите.

    Трите самолета B-29, нанасящи удара, били: Енола Гей (главен самолет, кръстен на майката на полковник Тибетс), „The Great Artiste“ (носещ измервателни прибори) и неназован тогава B-29 (по-късно кръстен „Necessary Evil“, в превод от английски -„необходимото зло“), носещ фотоапаратура.

    В 08:15 часа местно време „Enola Gay“ хвърля ядрената бомба, назована „малчуган“ в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, с взривен еквивалент на около 13 килотона тротил.

    Бомбата с уран-235 се считала за не много ефективна.

    На място загиват около 70—80,000 души. Около 2000 човека (още 800—1000 умират по-късно) били американци, учещи в Япония преди войната и оказали се в невъзможност да напуснат страната по време на военните действия.

    Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

    Три дни по-късно втора атомна бомба (с кодово наименование „Дебелака“) е хвърлена над Нагазаки,

    Счита се че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, а в Нагасаки между 60 000-80 000, като болшинството от жертвите са от цивилното население.

    Други източници посочват 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.

    Съединените щати с поддръжката на Великобритания и Канада, проектират и построяват първите атомни бомби. Проект „Манхатън“, в пика на своето развите, е разработван от около 130 000 души, от 30 учреждения в САЩ, и струва приблизително 2 милиарда щатски долара (приблизително 22 млрд. долара в днешни дни), което го прави един от най-крупните и скъпи изследователски програми в историята. (По wikipedia.com,  материалът е обществено достояние тъй като е дело на Федералното правителство на САЩ)

    www.hiroshima-remembered.com

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини