Дипломат № 1 на Македония Никола Димитров към Екатерина Захариева: Днес е исторически ден!

"Благодаря, Екатерина, благодаря и на целия твой екип. Свършихме страхотна работа. Договорът ще произведе приятелство и близост. Днес е исторически ден". С тези думи министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров се обърна към заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева. Двамата разговаряха днес в Министерството на външните работи  в Скопие.

Захариева е част от правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов.

" Твърдо вярвам, че  ако съседите ти не са добре, няма как и ти да си добре. Както каза и ЕС в своето изявление, това е вдъхновение за целия регион. Тепърва ефектът от този договор ще се измерва", каза в отговор Екатерина Захариева.

Българският външен министър добави, че страната ни е готова да съдейства с експертиза за реформите, които предстоят. "Надявам се догодина най-после да имате позитивен старт на преговорния процес с ЕС.", добави Захариева.

"Желанието на българския бизнес да инвестира е огромно", каза още вицепремиерът.

Като част от българската делегация на най-високо ниво в Скопие е и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България Ивайло Московски.

С изграждането на железопътна връзка между София и Скопие отваряме нова страница в отношенията между двете държави, заяви той при срещата си с македонския министъра на транспорта и съобщенията Горан Сугарески цитиран от българската правителствена пресслужба.

Европейската комисия категорично показа, че Коридор №8 е в основата на интеграцията на Западните Балкани и ще се търси целево финансиране, каза Ивайло Московски по време на двустранната среща. Той заяви, че предстоят срещи с еврокомисарите Йоханес Хан и Виолета Булц за обсъждане на по-нататъшните действия на страните, участващи в проекта. „Проектът ще гарантира транспортната свързаност между нашите държави и ще доведе до по-голяма сигурност, устойчивост и икономически растеж за целия регион“, допълни Московски.

Министърът отправи покана към македонската страна да се присъедини към успешния проект Danube FAB, който България изпълнява съвместно с Румъния. Това ще доведе до постигане на още по-големи ползи и оптимизация на трафика във въздушното пространство.

По-рано днес двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. Документът ще послужи като основа за бъдещата съвместна работа по изграждането на железопътната връзка между столиците на двете държави. Българската страна пое ангажимент до 2027 г. да изгради жп линията София – Перник – Радомир – македонска граница. Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп участъка Крива паланка – Деве баир – българска граница до края на 2025 г.

По същото време вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна македонската си колежка с Радмила Шекеринска.

Двамата обсъдиха възможностите за обучение на македонски военнослужещи в български висши военноучебни заведения, включително и за обучението на македонски медицински сестри във ВМА, както и за съвместни учения и тренировки на формирования от Специалните сили на България и Македония.

По-нататъшното военно сътрудничество между София и Скопие ще бъде обсъдено на среща, която двамата министри ще проведат до края на октомври.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини