За 15 години доходите в София са скочили 4 пъти, във Видин - два пъти. Преглед на печата

"24 часа"

Перник покрай София изпревари Варна по доходи

В България винаги е имало различия в доходите между отделните региони и те винаги са се задълбочавали през последните десетилетия. Известна тенденция този проблем да се преодолява настъпва едва през 2015-2016 година. Това излиза от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) по проекта "Регионални профили", публикувано вчера.

Разликата между областта с най-високи средногодишни доходи на човек от населението и областта с най-ниските е била 1,8 пъти през 2000 година. През 2013 година, когато пазарът на труда бе в най-тежко положение, а безработицата - най-висока, тази разлика достигна рекордните 2,5 пъти. Според последните засега данни разликата е паднала до 2,1 пъти, което пак е доста високо

"Стандарт"

Пребиха топнотариус

Двама маскирани пребиха посред бял ден Валентина Механджийска, един от най-известните столични нотариуси. Пострадала е и дъщеря й, която е била с нея пред офиса на бул. "Драган Цанков". 54-годишната Механджийска е със счупен нос и множество рани по лицето. "Брутален побой, шутове, ритници, удари", разказа Деси Николова, която видяла нападението от балкона си. Тя пусна и шокиращи снимки във Фейсбук. Двамата биячи изглеждали на около 20 г. и носели качулки. Според Деси единият е със светъл тен на кожата, другият е по-мургав и с брада. И двамата са високи около 180 см. Когато Николова се развикала, побойниците избягали.

"Монитор"

Съдът на олигархията пусна крадец да избяга с 21 млн. лв.

Съдът на олигархията, както стана известен Софийски градски съд, е пуснал крадец с 21 млн. лв, задигнати от банка да избяга. Това научи агенция "Монитор" от източници в съдебната палата.

На 16-и май тази година бившият главен касиер на "Алфа банк" Петко Митевски е осъден на 15 години затвор заради кражба на над 21 млн. лв., но съдът го остави на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Въпреки, че прокуратурата обжалва мярката за неотклонение на Митевски и горната инстанция - Софийски апелативен съд решава той да бъде вкаран в ареста, осъденият касиер изчезна. Вече 12 дни, след обявяването на решението на САС няма и следа от Митевски, а държавното обвинение го обяви за общодържавно издирване. Въпреки че има наложена и забрана да напуска страната, най-вероятно финансистът да е духнал зад граница, тъй като и до ден днешен откратнатите пари не са върнати, коментираха за "Монитор" разследващите.

"Сега"

За 15 години доходите в София са скочили 4 пъти, във Видин - два пъти

За 15 години доходите в София са се увеличили 4.36 пъти, докато във Видин са нараствали много по-бавно - там увеличението е само два пъти. Заради трудовата миграция Перник вече гони столицата по доходи. В други области обаче се наблюдава срив - Пазарджик изпада от групата на най-богатите до най-бедните. Ножицата ще продължи да се разтваря, защото в структурата на доходите все по-голямо значение има заплатата, а в бедните области със застаряващо население и със слаб трудов пазар пенсиите заемат по-голяма тежест в семейния бюджет. Те обаче няма как да компенсират нарастването на трудовите доходи. Това показва анализ на доходите за периода 2001-2016 г. на Института за пазарна икономика и геоинформационна компания "Мапекс".

"Дума"

Депутатът със суджука купувал на безценица земи в Каварненско

Още през 2004 г., когато започна бумът на строителството, Живко Мартинов, станал известен като депутата със суджука, започва да изкупува на безценица апетитни земи в Каварненско.

Един от "ударите" е сделка с общински поземлени имоти в каварненското село Божурец. Освен Мартинов със земя за 8 лв./кв.м без наддаване в края на 2004 г. се сдобиват тогавашният добрички областен управител Иван Иванов и Румен Иванов - тогава шеф на РДВР в Добрич, а по-късно областен координатор на ГЕРБ и депутат в 41-то Народно събрание, както и други приближени на властта.

"Капитал дейли"

И Васил Божков поиска да купи банка "Виктория"

Дружество на Васил Божков е сред кандидатите за ТБ "Виктория" в четвъртия опит за продажба на банката. Заявилите интерес кандидати са четири, съобщиха синдиците на Корпоративна търговска банка, която е собственик на "Виктория". Извън Божков другите компании вече са участвали в предишните опити за продажбата й. Това са Инвестбанк на Петя Славова, Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова и австрийската част от участниците в консорциум около застрахователя на Алексей Петров "Лев инс". Сега "Лев инс" не присъства като име сред заявилите интерес. Те са посочени като група инвеститори, действащи съгласувано - Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance. Именно Kerbler Holding беше чуждият играч в консорциума на "Лев инс" при предишната продажба в началото на 2016 г. Тогава интерес заявиха само той и Инвестбанк.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини