Китай: САЩ и Северна Корея да преговарят. Иначе следва война

  Вашингтон и Пхенян трябва да решават противоречията си чрез преговори, а евентуални военни действия на Корейския полуостров ще предизвикат катастрофа. Това заяви днес на редовния си брифинг за медиите говорителят на китайското външно министерство Лу Кан, предаде ТАСС.

  Военни действия няма да решат проблема с ракетната и ядрената програма на КНДР, а ще доведат до катастрофа. Надяваме се страните да вземат мерки за смекчаване на противоречията, каза дипломатът.

  Той коментира думи на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, който заяви в събота на конференция по сигурността в Аспен, Колорадо, че е възможно Вашингтон да предприеме военни действия срещу Пхенян.

  САЩ и КНДР трябва да решат въпроса чрез преговори и с политически средства, заяви говорителят.

  Лу Кан припомни, че през юли външните министри на Русия и на Китай направиха съвместно изявление за уреждането на ситуацията на Корейския полуостров. "Надяваме се страните да подкрепят тази инициатива, каза той.

  Русия и Китай предлагат Северна Корея да въведе мораториум над своите ядрени и ракетни тестове, а САЩ и Южна Корея да се въздържат от широкомащабни военни учения. Москва и Пекин смятат, че ако това стане, ще може да започнат преговори, на които да се договорят ангажименти за неупотреба на сила и въздържане от агресия.

  Публикувано във факти.бг: Китай ще продължи да изпраща обратно бегълци от Северна Корея, които не признава за бежанци, каза още говорителят на китайското външно министерство, предаде.

  Източник: http://fakti.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Случаен виц

  Последни новини