Безработни се запознаха с работата в общинската администрация в Кърджали

Вчера община Кърджали проведе Ден на отворени врати за безработни съвместно с Бюрото по труда. По този начин стартира и реализацията на идеята на кмета инж. Хасан Азис чрез поредица от Дни на отворени врати по администрации и предприятия безработните да се запознаят със спецификите на определени работни места и по този начин да се опосредтва връзката между работодатели и безработни. 
„Моето наблюдение е, че нито работодателите, нито безработните, които търсят своята реализация са запознати с условията на труд в онези сфери към които трябва да съществува взаимен интерес. Идеята е институциите и предприятията първо да отворят своите врати за хората, които търсят реализация на пазара на труда, а самите работодатели ще имат интерес да опознаят и хората, които биха наели на работа”, коментира кметът инж. Хасан Азис. 
Малко след 10 часа в Бизнес инкубатора започна срещата или Деня на отворените врати с безработните, които пожелаха да се запознаят с работата на общинската администрация. Те бяха посрещнати от ръководството на общината в лицето на двамата заместник-кметове Тунджай Шукрю и инж. Катя Митовска, секретарят Сезгин Бекир и временно изпълняващия длъжността директор на Бюрото по труда в Кърджали Метин Хафъзсалим. В срещата участваха и експерти от общинската администрация.
Тя бе открита от секретарят на общината Сезгин Бекир, който запозна присъстващите със същността на работата в една общинска администрация, като подчерта, че работата на администратора никак не е лесна, защото той трябва да се справи с непрекъснато променящата се законодателна уредба в страната, от която зависят и правилните решения на ръководството. 
За смисъла на Деня на отворените врати за безработни по предприятия администрации говори и временно изпълняващия длъжността директор на Бюрото по труда Метин Хафъзсалим, който каза срещата на работодатели и безработни е от изключителен интерес за двете страни, а задължение на посредниците в Бюрото е да организира и инициира подобни срещи. 
След срещата в Бизнес инкубатора ръководството на общината и проявилите интерес към администрацията безработни посетиха администрацията като посетиха и се запознаха с работата на отделите „Образование”, „Социални дейности”, „Екология”, Информационният център, Местни данъци и такси. 
А кметът инж. Хасан Азис каза, че през следващата седмица му предстоят срещи с ръководителите на филиалите на висшите учебни заведения в Кърджали, и професионалните гимназии, както и с работодатели от индустриалния сектор, на които на които да бъдат стиковани интересите на страните по отношение на търсените специалности в реалния сектор. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини