Пуснаха жената, разхождала се по минижуп в Саудитска Арабия

Младата жена, която беше заснета да се разхожда из историческо селище в Саудитска Арабия, облечена с къса пола, беше освободена.

На жената не са предявени обвинения, предадоха световните агенции и БТА.

Полицията освободила жената снощи и прокуратурата е приключила случая, съобщи министерството на информацията.

След остри реакции в социалните мрежи младата жена беше арестувана по обвинение, че е била облечена "нескромно". Граждани заявиха, че тя е проявила незачитане на консервативните ислямски правила за обличане, приети в кралството.

Във видеозаписа, разпространен в социалната мрежа "Снапчат" през уикенда, се виждаше как тя се разхожда с къса пола и къса тениска в историческата крепост в Ушайкер, село на 200 км северозападно от столицата Рияд. Министерството съобщи, че жената е признала, че се е разхождала незабулена в историческия обект, но е заявила, че записът е бил пуснат без нейно съгласие.

В Саудитска Арабия жените са длъжни да се появяват на обществени места облечени в дълга черна роба - абая, която ги покрива от главата до петите. Освен това те нямат право да шофират и имат нужда от съгласието на настойник мъж, за да работят, учат или пътуват в чужбина, припомня АФП. Правилата за облеклото важат и за чужденките.

Освобождаването на жената беше една от редките победи на защитниците на правата на жените в Саудитска Арабия, които разкритикуваха осъдителните обществени реакции. Освобождаването й без обвинение също е необичайно, подчертава Асошиейтед прес. 

Саудитска Арабия извършва съдебни реформи. Миналия месец крал Салман обяви, че прокуратурата ще бъде извадена от системата на вътрешното министерство и ще се подчинява пряко на монарха. Като част от промените беше назначен и нов главен прокурор.

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Mu
    Mumin Tahsin (Rambo)
    0 0
    19:27, 21 юли 2017
    Да дойде в Кърджали и да участва в съревнованието "пис" Родопи, където може да си махне полата, даже и бикините си. Първо да се срещне с кмета Хасан Азис. Той веднага и разреши да се съблече и да участва в съревнованието !. Защо се мъчи в прахта да си покаже дупето си, когато има право да покаже цялото си тяло.
  • 2
    Mu
    Mumin Tahsin (Rambo)
    0 0
    19:38, 21 юли 2017
    Да дойде в Кърджали и да участва в съревнованието "пис" Родопи, където може да си махне полата, даже и бикините си. Първо да се срещне с кмета Хасан Азис. Той веднага ще и разреши да се съблече и да участва в съревнованието !. Защо се мъчи в прахта да си покаже дупето си, когато има право да покаже цялото си тяло.
Последни новини