"Атака" - най-антизападната партия в ЕС

"Атака" е най-антизападната партия в Европейския съюз. Това показва проучване на Европейския съвет за външна политика. 

Пет български партии влизат в топ 30 на антиевропейските политически сили.

Проучването разглежда европейските партии от гледна точка на идеологическата им близост до Кремъл и отношението им към основните елементи на западния политически ред.

Весела Чернева, която е директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика, уточни пред БНР, че са изследвани 252 партии в цяла Европа.

"Това са всички парламентарно представени партии към времето на изследването. Преди малко повече от година започна изследването, така че в нашия случай това означава предишното Народно събрание", отбеляза Чернева.

Изследването няма претенции за представителност, като е поискано мнението на национални изследователи, хора, които следят партийния живот в съответните страни, хора, които от своя страна са говорили с представители на различните партии и имат представа какви са техните позиции по няколко големи групи въпроси. 

Въпросите са за: подкрепа на ЕС, подкрепа за либерализма като европейска ценност (разделение на властите, възможност за публичен контрол), секуларизъм (разделение между църква и държава и приемането на това разделение), подкрепа за НАТО и Европейския съюз като център на европейския ред и сигурност, подкрепа за трансаантлантическите връзки, отношение към свободния пазар и глобализацията. Това е голяма част от базисната ориентация на ЕС.

Има и 3 въпроса, които са пряко или косвено свързани с Русия - отношението на страната към Русия, отношение на страната към санкциите срещу Русия и има ли партията връзки с Русия. Има и въпрос, свързан с подкрепата в Украйна и реформите там, както и към бежанската криза и войната в Сирия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини