Ген. Боцев отрече външна намеса при избора на изтребител

Абсолютно съм убеден по доклади на моите подчинени командири, че не е имало никаква външна намеса при разглеждане на офертите за нов изтребител за ВВС. Това заяви пред БНР началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

В самия край на мандата на служебния кабинет експертите обявиха, че най-подходящ за нуждите на нашата армия е новият шведски „Грипен”.

През предходния мандат на ГЕРБ имаше коментари в полза на закупуването на стари американски Ф-16 и след идването на власт на правителството „Борисов 3” превъоръжаването на ВВС поне привидно загуби статута си на най-приоритетен проект в отбраната.

Освен това, анкетна комисия в парламента ще проверява дали експертната комисия е била обект на влияние. Чуха се такива обвинения срещу президента Румен Радев.

Междувременно управляващите заговориха за купуване задължително на нови машини – което беше заподозряно от държавния глава и опозицията като опит процедурата да бъде забавена.

„Ние казваме какво искаме, оттам нататък е работа на комисията и въпрос на преговори какво ще се достави. (…) Не мога да коментирам разни политически изказвания, компетентността и некомпетентността на хората, които се изказват. Мога да говоря за военните специалисти“, заяви Боцев, който беше назначен на поста си от Радев през март.

Началникът на отбраната изрази надежда, че и трите проекта за модернизация – на ВВС, на ВМС и на Сухопътните войски, ще получат адекватно развитие

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини