Лекар: Според пациенти плацентата става за магични ритуали

Да поискаш плацентата на бебе е нещо като да изискваш апендикс или бъбрек, заяви началникът на отделението по неонатология в "Шейново" д-р Донка Узунова.

Така тя коментира въпроса какво правят болниците с плацентите след ражданията, породен след като баша преби жестоко акушер-гинеколожка, отказала да му даде тази на новороденото му. 

"Законът определя редът на събиране, обработване и изхвърляне на биологичните отпадъци. Редът за боравене с тях - също. В Закона за здравето не е предвидено пациентът редовно да изисква такъв биологичен материал. То е нещо като да изискваш апендикс или бъбрек след нефректомия, извинете за сравнението", коментира началникът на отделението по неонатология в "Шейново" д-р Донка Узунова пред Дарик радио. 

По думите й митичната представа за плацентата е свързана с нейната роля за началото на живота, но тя е по-скоро преувеличена. 

"От пациенти, които споделят с нас, съм чувала, че тя се използва в различни магичниритуали, свързани с нейното изяждане, заравянето й на определени места в земята и насаждане на растения. Не е прецедент да се използва плацентарният материал за различни проучвания или за производство на козметични продукти", каза още д-р Узунова.

Тя подчерта, че плацентата е временен орган, носител на генетичния материал на плода, богата е на белтъци, растежни фактори, хормони и други важни молекули. Има регулаторна, защитна и транспортна функция, които спират при раждането. 

"Т.е. тя има значение единствено по време на развитие на плода вътреутробно. Нейното съдържание се свързва с добра регенерация, с жизненост и плодородие, но от друга страна носи всички особености на жената и плода, включително болестотворните такива", обясни лекарката. 

И уточни, че когато се е случвало, заради проучване, козметика или нещо друго, да се събират плаценти, това се прави с предварителен договор и протокол за изпълнение. 

"В болницата събирането на отпадъците се извършва разделно и строго регламентирано. Всичко, свързано с кръв и телесни течности може да бъде преносител на всякакъв вид инфекции. Те се изхвърлят в специални контейнери и се изгарят в специални пещи. Същото става с всяка игла, спринцовка и инструмент, които имат досег с кръв. Не бива да се допуска употребата на този биологичен материал извън регламент", каза още д-р Донка Узунова.

През уикенда пребитата д-р Албена Гагова коментира за първи път нападението, като заяви, че ще се опита да преодолее психическата травма, защото иска да си върне живота.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    By
    bydlo
    2 0
    11:48, 10 юли 2017
    Има един Национален Център за Биотехнологична Информация част от Националната Медицинска Библиотека на САЩ...
    ии ъъ изненада изненада
    Там пишат за лечение на женски косопад с 91% подобрение и 64% излекуване и лечение на незарастващи рани 72-74% успех и други такива магии ....
    Но пък какво разбирам аз от медицина - много мана се иска докато вдигнеш левъл за силните спелове.
  • 2
    Лю
    Любител-магьосник
    0 0
    12:59, 10 юли 2017
    Там има ли и упътване за саморъчно приготвяне на отварите или всеки идиот може сам да твори?
  • 3
    By
    bydlo
    0 0
    14:30, 10 юли 2017
    Не ама другаде пишеше че по-умния отстъпва. Ти му я дай пък после се обади където трябва.Даже нямаше да има за какво да говорим, обаче абстрактно като се замислим чувството за превъзходство подвежда понякога.
Последни новини